1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Industrija
  5. Bosch će proizvoditi mikročipove za povećanje autonomije električnih automobila
Bosch će proizvoditi mikročipove za povećanje autonomije električnih automobila
1

Bosch će proizvoditi mikročipove za povećanje autonomije električnih automobila

238
1
Podelite sa prijateljima:

Robert Bosch će sledeće godine u Nemačkoj započeti proizvodnju nove generacije energetski efikasnih mikročipova, specijalno za upotrebu u električnim vozilima.

Prvi uzorci iz fabrike u Rojtlingenu će zatim biti isporučeni potencijalnim kupcima, nakon čega bi mogli da se nađu u serijskim električnim automobilima, tri godine kasnije.

Ovi čipovi koriste drugačiji materijal za poluprovodnike, nazvan silicijum karbid (SiC), dizajniran da izdrži više temperature i napone unutar elektronike, odnosno sistema odgovornih za usmeravanje elektriciteta od baterije do pogona i obrnuto.

Bosch nije želeo da obelodanjuje o kojim kupcima mikročipova se radi. Kompanija je inače glavni snabdevač za Volkswagen, BMW i Mercedes-Benz, koji šire svoje električne game da bi se što bolje suprotstavili Tesli.

Mada su složeniji za proizvodnju, ovi čipovi obezbeđuju bolju provodljivost, sa50 odsto manje izgubljene energije u formi oslobođene toplote.

„Silicijum karbidni poluprovodnici obezbeđuju više energije za potrebe električnog pogona“, rekao je član Boschovog odbora, Harald Kreger. „Za vozača to znači šest odsto širu autonomiju.“

Mogućnost rasta

Bosch nastoji da se pozicionira kao snabdevač kompletnog portfolija poluprovodnika za električna, digitalno povezana  i autonomna vozila budućnosti.

Nemački gigant procenjuje da se u proseku u vozilu nalaze poluprovodnici vredni 370 dolara, i u isto vreme smatra da bi ta suma mogla više nego da se udvostruči, sa dodatnih 450 dolara. Još 1.000 dolara će biti „upakovano“ u buduća autonomna vozila, tako da rast potražnje za poluprovodnicima predstavlja relevantan vid borbe protiv stagnirajuće prodaje i ostalih problema koji muče autoomobilsku industriju.

Bosch smatra da bi veća autonomija dala zamah boljoj prodaji električnih automobila, citirajući statistike koje pokazuju da 42 odsto kupaca ne razmatra da priušti električni automobil zbog ograničene autonomije i straha da mogu da ostanu na putu bez „goriva“.

Proizvođači automobila bi takođe mogli da iskoriste veću električnu efikasnost u cilju smanjivanja baterija, a samim tim i cene vozila.

Sposobnost Boschovih mikročipova da izdrže višu temperaturu takođe znači manju potrebu za korišćenje složenih rashladnih kola, koja dodaju na masi, ali i uštedu na troškovima proizvodnje.

„Ukoliko pogledate šta šest odsto više autonomije može da znači za proizvođača koji treba da se nosi s velikim troškovima vezanim za baterije, to bi moglo da bude veliko kao 100 kWh. Mi smatramo da je dodatni trošak za silicijum karbidne čipove potpuno opravdan, tako da očekujemo da ova tehnologija na kraju prevagne“, rekao je Kreger.

On smatra da će potražnja biti tolika da Bosch neće biti u mogućnosti da zadovolji sopstvene zahteve, te će morati da nabavlja dodatne SiC čipove iz spoljnih izvora za svoje module za napajanje, kao na primer kod e-Axle električnog pogona.

Robert Bosch je već sada među glavnim snabdevačima čipovima i najveći je proizvođač mikroelektromehaničkih sistema (MEMS), koji se nalaze u svemu, od pametnih mobilnih telefona, do fitnes traka za trčanje.

Bosch priprema svoju najveću investiciju ikada, kada je reč o jednom individualnom projektu, gradeći fabriku sa vaferima od 300 milimetara u Drezdenu, vrednu milijardu evra.

Bosch je rangiran kao šesti po veličini snabdevač na 38 milijardi dolara vrednom tržištu poluprovodnika prošle godine, s udelom od 5,4 odsto.

Tržišni lider je NXP s 12 odsto učešća a prati ga Inifeon s 11,2 osto.

AutoRepublika

(238)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Ovo je korak u dobrom smjeru.Autonomija električnih automobila ne može se povećati samo napretkom baterijskog sklopa.Jedan od uređaja koji smanjuje potrošnju el. energije osim ovih čipova su toplotne pumpe za grijanje/hlađenje unutrašnjosti automobila.Ipak to nije dovoljno za značajno povećanje autonomije kod električnih automobila.Svaki el.automobil bi morao da ima solarne panele na krovu i prednjoj haubi koji bi dopunjavali njegove baterije.Takođe, još jedan patent bi morao da nađe svoje mjesto pod točkovima el.automobila-amortizeri koji svojim pokretima proizvode el.energiju.Studenti mašinskog fakulteta u Ohaju su izmisli amortizer koji na svom vrhu ima malu turbinu.Vertikalnim pomijeranjem amortizera hidraulična tečnost prolazi kroz turbinu koja je… Pročitaj više »