1. Home
  2. Vesti
  3. Bez obzira na trend rasta cene sirove nafte, cene goriva u regionu za sada stabilne
Bez obzira na trend rasta cene sirove nafte, cene goriva u regionu za sada stabilne
0

Bez obzira na trend rasta cene sirove nafte, cene goriva u regionu za sada stabilne

205
0
Podelite sa prijateljima:

Cena sirove nafte, uz manje ili veće oscilacije, već dva meseca ima trend rasta.

Tako su kotacije referentne nafte BRENT od 24. decembra do danas porasle čak za 33%, odnosno sa 50,47 povećane su na 67.07 dolara za barel.

Za to vreme cene goriva u Srbiji se nisu značajnije menjale. Bile su u padu sve do kraja januara, a tokom februara cena benzina je u stagnaciji, dok je prosečna maloprodajna cena dizela povećana za nešto više od jednog dinara.

Slične promene su zabeležene i u zemljama u okruženju, pokazuje redovna nedeljna analiza cena goriva, Udruženja naftnih kompanija Srbije. Pre svega zbog najviših državnih dažbina u Srbiji i dalje su cene dizela i TNG autogasa u našoj zemlji među najvišim, dok je prosečna maloprodajna cena benzina na nivou regionalnog proseka.

 

Većina prognoza o kretanju cene nafte na globalnom tržištu do kraja godine govori da je upravo cena od 67 dolara za barel BRENT-a, ona oko koje će se kretati cena „crnog zlata“ sve do kraja 2019. Mogući su kratkoročni pikovi i nagore i nadole, slaže se većina analitičara, ali ne ispod 57 i ne iznad 85 dolara za barel. Ovo stanje na globalnom tržištu nafte se može okarakterisati kao relativno stabilno, ali ne treba zaboraviti da su navedene prognoze bazirane pre svega na ekonomskim pokazateljima, kao što su privredni rast, investicije u nova istraživanja nafte, promena troškova eksploatacije, pre svega iz nekonvencionalnih izvora, ili stanje zaliha u ključnim zemljama. Političke tenzije koje vladaju u naftom bogatim regionima, ili zemljama kao što su Iran i Venecuela, preko noći mogu sve da promene.

Izvor: UNKS

(205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments