1. Home
  2. Vesti
  3. Ford šalje nezavršene pikap kamionete F-150 u salone
Ford šalje nezavršene pikap kamionete F-150 u salone
1

Ford šalje nezavršene pikap kamionete F-150 u salone

9.34K
1
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno smo pisali da Ford F-150 zapravo više nije bestseler u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako ovaj velikan još uvek ima prednost posle šest meseci, u drugom tromesečju ga je nadmašio Ram Pickup, a o tome ste mogli da pročitate ovde. Kompanija je tada za krivca „izabrala“ nestašicu kompjuterskih čipova zboj kojih vozila ne bivaju isporučena izložbeno-prodajnim salonima, iako za njima postoji velika potražnja. Rivali kao što su Chevrolet i Ram su privremeno rešili problem tako što su iz ponude izbacili razne opcije koje zahtevaju čipove, ali Ford još uvek nije spreman da krene takvim putem pošto tvrdi da F-150 ima imidž i reputaciju iza sebe koju ne sme da „isprlja“.

Iz tog razloga, mnogi nezavršeni primerci su tokom poslednjih meseci bili parkirani pored fabrika dok su čekali na potrebne delove.


Čini nam se da je američki proizvođač vozila izgubio strpljenje, a ako je verovati natpisima kolega sa sajta Automotive News, salone će uskoro preplaviti nezavršeni primerci. Naime, Ford će započeti sa isporukom vozila kojima fale čipovi, i oni će ostati parkirani u salonima sve dok potrebni električni delovi ne budu dostupni. Kada zalihe mikroprocesora budu isporučene, mehaničari u salonima će ih ugraditi i zatim će prodati kamionete.

Automotive News napominje da nijedan salon neće biti primoran da prihvati takva vozila, a oni koji se odluče za takvu opciju će dobiti lepu finansijsku nadoknadu plus naravno veliki broj vozila koja će moći brzo da preprodaju u budućnosti. Saloni koji ne prihvate vozila naravno uzimaju manji rizik na sebe, ali će u tom slučaju morati čekati mesecima na zalihe kamioneta, čak i onda kada poluprovodnici postanu dostupni.

Automotive News dodaje da bi predstavnici mnogih salona prihvatili takvu opciju, pod uslovom da kasnije ne budu dužni da o sopstvenom troškom poprave potencijalne probleme ukoliko vozilo bude previše „ležalo na parkingu“ pre nego što bude prodato. Trgovci takođe ne žele da Fordu isplate vrednost vozila sve dok se ne dobiju potrebni delovi, pa nismo sigurni kako će kompanija reagovati na takve zahteve.

Prodaja modela F-150 je pala za samo 1,5% tokom meseca juna u poređenju sa istim periodom prošle godine, ali za čak 26,9% u prvih šest meseci ove godine. Kada se zna da ovaj model čini čak 75% Fordovog globalnog profita, šanse su velike da će Ford morati da se pozabavi nekim „magičnim trikovima“, a u protivnom kompaniji se ne smeši blistava budućnost.

AutoRepublika

(9337)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovo ipak nije isto kao i ono što Porsche namerava da uradi zbog nedostatka čipova.