1. Home
  2. Vesti
  3. Posle 44 godine Ford F Serija izgubila lidersko mesto u Americi tokom jednog kvartala
Posle 44 godine Ford F Serija izgubila lidersko mesto u Americi tokom jednog kvartala
1

Posle 44 godine Ford F Serija izgubila lidersko mesto u Americi tokom jednog kvartala

835
1
Podelite sa prijateljima:

Zvučni neverovatno, ali Fordov velikan F Serija je izgubio prodajni rat protiv nekog modela na američkom tržištu još davne 1976. godine. Tada je od njega bolji bio Chevrolet C/K, a u naredne 44 godine, ovaj pikap kamionet nikada nije gubio tron ni na kraju meseca, a da ne govorimo godine. Početak jula je označio da su automobilski proizvođači „preko bare“ objavili brojke prodaje, i iako je F Serija ponovo lider posle šest meseci, u drugom tromesečju ove godine je završila tek na trećoj poziciji.

Ford naravno ne krivi sebe, već kaže da problem leži u poznatoj nestašici kompjuterskih čipova zbog koje mnogi primerci modela F-150 i SuperDuty (F-250, F-350 i F-450) ostaju parkirani pored fabrika, dok ne dobiju potrebnu elektroniku umesto da završavaju u izložbeno-prodajnim salonima. Štaviše, Ford dodaje da je interesovanje za novom generacijom bestselera F-150 ogromno, ali da su neki saloni, koji uglavnom drže po par hiljada primeraka na zalihama, ostali na rezervi od svega dvadeset ili trideset jedinica.


I ko je onda skinuo F-Seriju s trona u drugom tromesečju?

Ta čast pripada velikanu korporacije Fiat-Chrysler, to jest modelu Ram Pickup. Tokom meseci aprila, maja i juna, ovaj model je privukao 164.232 primerka, što je za čak 39,8% više u poređenju sa istim periodom prošle godine. Pratio ga je Chevrolet Silverado (161.706) i na kraju spomenuti Fordov pikap iz F Serije (158.235). Ali, ako pogledamo listu u prvih šest meseci, ponovo je prvi Ford (362.032) ispred Rama (313.068) i Silverada (286.410).

Neko će reći da izgubljena bitka ne znači i izgubljeni rat, ali koliko je ovo velika vest u Americi najbolje potvrđuje podatak da u poslednje 44 godine niko nije uspeo da nadmaši F Seriju, pa makar i tokom jednog tromesečja. A na pitanje kako to da Ram i Silverado nemaju problem sa čipovima koje je Ford okrivio, ovaj proizvođač i tu ima odgovor. Kaže da rivali skidaju mnoge detalje koji zahtevaju čipove i na taj način prodaju kamionete bez neke reklamirane opreme, dok Ford ne želi da se služi takvim „trikovima“ pošto F-Serija uživa veliki ugled, pa mora tu reputaciju da štiti.


Pored nešto izmenjenog redosleda među tri američka kamioneta, nismo videli neke velike izmene. Krosoveri su nastavili da kradu sve veći deo tržišta od putničkih automobila, a po prvi put među deset najprodavanijih se našla i Toyota Highlander. Poveći japanski krosover je zabeležio rast prodaje od čak 83% pa nema sumnje da nas očekuje zanimljiva borba i u narednih šest meseci.

Deset naprodavanijih vozila na američkom tržištu u prvih šest meseci ove godine:

1. Ford F-Series 362.032
2. Ram Pickup 313.068
3. Chevrolet Silverado 286.410
4. Toyota RAV4 221.195
5. Honda CR-V 213.199
6. Nissan Rogue 182.289
7. Toyota Camry 177.671
8. Toyota Corolla 155.531
9. Honda Civic 152.956
10. Toyota Highlander 144.380

AutoRepublika

(835)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Cuore sportivo

Kako je lijep Ram Trx, sto bi volio da imam jednog da ga vozam po bosanskim brdima. Eh…
I unutrašnjost mu je prelijepa sto me bas iznenadilo.