1. Home
  2. Vesti
  3. Dodge Challenger je, iako dinosaurus, ipak najpopularniji mišićavko u Americi
Dodge Challenger je, iako dinosaurus, ipak najpopularniji mišićavko u Americi
0

Dodge Challenger je, iako dinosaurus, ipak najpopularniji mišićavko u Americi

935
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je čak trinaest godina od kada je sadašnja generacija Dodgea Challengera debitovala na američkom tržištu, ali je njegova istorija zapravo još starija. Naime, određene komponente još uvek potiču iz sredine devedesetih godina, i pozajmljene su sa tadašnje generacije Mercedesa E Klase nastalog još u periodu kada je postojao i bio aktivan savez Daimler-Chrysler, a iako je Dodge nekoliko puta osvežavao svog velikana, on nikako ne uspeva da sakrije svoje godine.

Ali, jedan moj prijatelj je uvek imao običaj da kaže da je „svašta u ovoj Americi“, pa tako Jenkijima očigledno nije bitno koliko je Challenger tehnički zaostao pošto je upravo postao najprodavaniji takozvani mišićavi četvorotočkaš u drugom tromesečju ove godine.


Kako Fiat-Chrysler kaže, tokom aprila, maja i juna, Challenger je pronašao 15.052 kupaca preko bare, što je značajno više nego što je to bio slučaj u istom periodu tokom 2020. godine (9.880). Sledio ga je Ford Mustang sa 14.676 uglavnom zadovoljnih mušterija, a zanimljiv je podatak da je električni krosover pod imenom Mach E bio popularniji u junu (2.465 prema 2.240) nego standardni kupe i kabriolet.

To nam govori u kom pravcu industrija u ovoj državi ide, mada model sa unutrašnjim sagorevanjem goriva i dalje ima veliku prednost ako pogledamo prvih šest meseci 2021. godine (31.950 prema 12.795). Mustang takođe ima i malu prednost nad Challengerom u istom periodu (31.950 prema 30.148).


Poslednje mesto među mišićavim vozilima popunjava Chevrolet Camaro. Iako je uvek dobijao najbolje ocene po pitanju performansi, mišićavog Camara kupci često zaobilaze zahvaljujući jeftinom enterijeru, malom prostoru u prtljažniku i lošom vidljivošću, odnosno preglednošću ka spolja. U prvih šest meseci je isporučeno samo 9.881 jedinica, pa su sve učestalije priče da će nestati sa tržišta nakon 2024. godine.

Sumnjamo da će se trend promeniti i narednih meseci nam ostaje da vidimo da li Ford i Chevrolet planiraju neku novu strategiju da se vrate na puteve stare slave.

U protivnom, „matori“ Challenger će nastaviti da bude neočekivani hit za Fiat-Chrysler koji već dugo odbija da ga penzioniše.

AutoRepublika

(935)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments