1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ovo je Lotus Emira, poslednji model britanske marke sa SUS motorom (GALERIJA)
Ovo je Lotus Emira, poslednji model britanske marke sa SUS motorom (GALERIJA)
2

Ovo je Lotus Emira, poslednji model britanske marke sa SUS motorom (GALERIJA)

235
2
Podelite sa prijateljima:

Lotus je upravo predstavio Emiru, automobil sa kojim zatvara jedno veliko poglavlje u svojoj istoriji. 

Proizvođač sa ostrva već je poslao u penziju modele Elise, Exige i Evora, a potonji je dobio naslednika u vidu Emire. Ovaj Lotusov novitet predviđen je da bude direktan rival za Porsche Cayman i Alpine A110 i njegova cena bi na domaćem tržištu trebalo da bude niža od 60.000 funti.

Evira koristi postojeću platformu Lotusa, ali dodatno unapređenu za ovaj model. Međuosovinski razmak isti je kao kod Evore (2.575 mm), dok je novi sportista duži za samo 20 mm…

Pres odeljenje britanske marke ističe da je Emira model koji demonstrira veliki napredak na nekoliko polja: praktičnosti, komforu, funkcionalnosti i tehnologiji. Lotus je rešio da za pogonsku jedinicu pozajmi motor od Mercedesovog performantnog odeljenja. Novi sportista koristi 2,0-litarski turbo četvorocilindarski benzinski agregat koji u ovom slučaju isporučuje 360 ks.

Nije samo motor stigao iz AMG-a, već i sedmostepeni automatski menjač sa dvostrukom spojnicom koji snagu šalje na zadnje točkove. Ovako opremljena Emira u stanju je da završi juriš do 100 km/h za manje od 4,5 s.

No, to nije jedina pogonska jedinica koja je u ponudi. Lotus je pozajmio i V6 agregat, ovaj put od Toyote. Reč je o istom japanskom motoru koji je britanska marka ranije ugrađivala u modele Exige i Evora. Lotus navodi da će kod Emire isporučivati 400 „grla“. Za ovu varijantu nema zvaničnih podataka o ubrzanju, ali je saopšteno da je maksimalna brzina limitirana na 290 km/h.

Što se tiče dizajna, jasan je uticaj modela Evija na Emiru. Ipak, čini se da je enterijer daleko atraktivniji od eksterijera. Lotus navodi da je napravio veliki iskorak po pitanju završne upotrebe i kvaliteta iskorišćenih materijala.

Na vrhu centralne konzole je ekran osetljiv na dodir dijagonale 10,25 inča. Iza volana zasečenog sa donje strane je još jedan displej koji igra ulogu instrumentalne table.

Bazična Emira ima masu od 1.405 kg, a Lotus će potencijalnim kupcima ponuditi i opcionalni paket koji predviđa još „tvrđe“ ogibljenje uz Michelin Pilot Sport Cup 2, kao i tzv. launch control sistem.

Britanski proizvođač ističe da Emira ima vrlo visok nivo upotrebne vrednosti na svakodnevnom nivou. U vrata bez problema staju flašice od 500 ml, iza sedišta ima prostora za 208 l prtljaga, dok u gepek može stati 151 l.

AutoRepublika 

(235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Lotus kona Emira.??? Lijepo zvuči.

TheStig

Vrhunski dizajn. Zaboravili ste u članku napisati da će biti ponuđen i sa 3.5 v6 iz Evore dosadašnje i sa tim motorom će biti u ponudi kao automatik ili manuelac. 😁