1. Home
  2. Vesti
  3. Dodge sprema električni mišićavi automobil
Dodge sprema električni mišićavi automobil
0

Dodge sprema električni mišićavi automobil

183
0
Podelite sa prijateljima:

Mnogi će reći da je američki brend Dodge „jednom nogom u grobu“ već duže vreme, ali ovaj proizvođač zapravo odlično posluje ako se pogledaju sve činjenice. Modeli Challenger i Charger su uveliko zreli za penziju, pošto su na tržištu već petnaestak godina, a zapravo su još stariji kada se zna da potiču s platforme koju je Mercedes originalno razvio za model E Klase još sredinom devedesetih godina prošlog veka. Ali Jenkijima se očigledno dopada retro stil, i dosta snage ispod haube, pa je potražnja još uvek izuzetno velika.

Opet, svemu što je lepo jednog dana mora da dođe kraj, i astronomski benzinci sa osam cilindara sve teže prolaze, protokom vremena strožije zakone o izduvnim gasovima. Iz tog razloga, Dodge se okreće tehnologiji o kojoj svi pričaju, a to je naravno struja. Tokom jučerašnje prezentacije pred medijima, Stellantis je najavio planove za svaki svoj brend, a onaj za Dodge nosi slogan „Pocepajte ulice… Ne planetu“. U prevodu na neki jednostavniji jezik, novitet firme će nastaviti da pruža svoj mišićavi duh, a pritom će doneti lokalnu nultnu emisiju izduvnih gasova.

Novitet se može očekivati tokom modelne 2024. godine, a ukoliko vidite priložene fotografije, teško je ne primetiti retro stil prednjeg dela po uzoru na klasični Dodge Charger koji se proizvodio od 1968. do 1970. godine. Ovaj put sve je naravno u LED osvetlenju, ali poduža maska hladnjaka nas podseća na slavni model američke firme koji je jedan od najboljih predstavnika takozvane „mišićave“ ideologije. Na njemu se takođe vidi i nova značka Dodgea koja je veoma slična onoj iz navedenog perioda.

 

Ostaje nam samo da vidimo da li će ovakva strategija biti korišćena na modelima Charger ili Challenger, ili možda pak na oba. Stellantis je takođe najavio čak četiri nove platforme koje će biti deljene između 14 brendova, a maksimalna autonomija će se kretati između 480 i 800 kilometara. Očekujemo da će noviteti iz Dodgea dobiti onu najveću platformu što nam govori da će vozači biti u stanju da prevale i po 800 km između punjenja baterija.

I za kraj, Dodge nam napominje da ne gledamo njegove novitete kao „električne automobile“ već nešto šta nazivaju „e-Muscle“, ma šta god to značilo.

Ostaje nam samo da vidimo da li će i Ford Mustang i Chevrolet Camaro pratiti ovaj potez…

AutoRepublika

(183)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments