1. Home
  2. Vesti
  3. 1.000.000. Škoda Superb
1.000.000. Škoda Superb
0

1.000.000. Škoda Superb

239
0
Podelite sa prijateljima:

Jubilarni model je Laurin & Klement perjanica.

Prvobitno lansiran davne 1934. godine, Superb je bio prvi Škodin model sa V8 motorom i pogonom na sve točkove. Penzionisan je 1949., nakon što je proizvedeno 2.500 jedinica.

Ipak, 2001. je ponovo stupio na scenu, u modernoj formi, kao produžena verzija VW Passata B5 sa Škodinim bedžom.

Nivo opreme je naravno bio prilično impresivan u odnosu na prethodne modele marke, jer je uključivao ksenonske farove, grejana sedišta, panoramski krov, navigaciju i čitav niz bezbednosnih sistema. Do 2008. je proizvedeno 136.100 jedinica, kada je napravljen prostor za drugu, moderniju generaciju.

Predstavljen 2008. godine u Ženevi, Superb II je bio veći od prethodnika, a još prostraniji u karavanskoj verziji, koja je došla godinu dana kasnije. Novi Superb je bio značajno uspešniji od prethodnika, jer je Škoda isporučila ukupno 618.500 primeraka do 2015. kada je proizvodnja ovog modela prekinuta.

Treća generacija Superba je lansirana marta 2015., pokazavši se veoma uspešnom, jer je već proizvedeno 250.000 jedinica.

Milioniti Superb je sklopljen u fabrici u Kvasiniju u Češkoj Republici, ali se Škodina perjanica proizvodi i u nekoliko drugih zemalja. Jubilarni model je prestižni Laurin & Klement „liftback“ model.

Već je potvrđeno da će Superb biti prvi Škodin model koji će usvojiti „plug-in“ pogonsku arhitekturu. To će se desiti 2019., ali će restilizacija tokom sredine životnog ciklusa nastupiti ranije.

Pomalo je čudna aktuelna situacija pošto su restilizovana Octavia i Kodiaq dostupni sa kompletnim LED farovima, dok je skuplji Superb „zaglavljen“ sa bi-ksenonima u ponudi, uz LED dnevna svetla. Ista stvar je i sa kabinskim prostorom gde su Octavia i SUV dobili moderne info-zabavne sisteme sa komandama na dodir, dok Superb i dalje poseduje klasičnu postavku. Ovo će najverovatnije biti „ispravljeno“ kroz restilizaciju.

 

(239)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments