1. Home
  2. Vesti
  3. BMW i VW kažnjeni zbog protivpravnog dogovarnja
BMW i VW kažnjeni zbog protivpravnog dogovarnja
3

BMW i VW kažnjeni zbog protivpravnog dogovarnja

354
3
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođači automobila su bili osumnjičeni od strane briselske administracije Evropske unije, da su postigli nelegalan dogovor prema čijem slovu je bilo predviđeno da se ne nadmeću u pogledu implementacije najsavremenijih sistema za prečišćavanje izduvnih gasova dizel vozila. Ranije danas, Evropska komisija je sa 502 miliona evra kaznila veću kompaniju, dok će BMW morati da isplati sumu od 373 miliona evra. 

Treći veliki proizvođač vozila iz Nemačke, kompanija Daimler koja upravlja čuvenom markom Mercedes, i koja je bila „treći musketar“ u ovom nemoralu, prošla je bez kazne jer je odigrala rolu „tužibabe“which had participated in this agreement but had revealed its existence, Pobrojane tri poslovne „su prekršile propise Evropske unije koji regulišu pravila tržišno prihvatljivog ponašanja, tako što su se sporazumevale i tehnički ograničavale moguć razvoj i primenu rešenja u oblasti prečišćavanja, suzbijanja emisija zloglasnih azotnih-oksida, piše u izjavi Evropske komisije.

Navedena situacija se svakako tiče i dva Volkswagenova luksuzna brenda, Audi i Porsche, ali ni na koji način priča nije vezana za skandal dizelgejt od pre par godina, kada je nemačka kompanija priznala prevarne radnje u cilju ušteda.

U ovom slučaju je istragom utvrđeno da su se Volkswagen, BMW i Daimler „redovno sastajali kako bi diskutovali o tehničkim pitanjima vezanim za razvoj, ili bolje reći odsustvo razvoja tehnologije selektivne katalitičke redukcije (Selective Catalytic Reduction -SCR) koja se koristi za najmoderniji način pročišćavanja izduvnih gasova dizel vozila, objašnjava izvršni organ Evropske unije u daljem pisaniju. „Tokom tih sastanaka, što je praksa koja se održala duže od pet godina, proizvođači automobila su sarađivali, kako bi sprečili da se sistem razvije onoliko koliko je mogao, već samo toliko koliko je jedva dovoljno da se regulativa navodno ispoštuje,“, preneo je isti izvor.

Sve tri grupacije „su raspolagale moćnom tehnologijom za prečišćavanje izduvnih gasova koja je bila i bolja od onog što se propisima zahtevalo, ali nisu želeli da konkurišu jedni drugima, niti da koriste pun potencijal tehnološkog rešenja kako bi zaradili što više, navela je komesarka Evropske unije zadužena za pitanja konkurencije unutar ekonomskog saveza, Margreta Vestager na konferenciji za štampu. Da je Daimler bio kažnjen, a nije jer je otkrio slučaj Evropskoj komisiji, bio bi prinuđen da plati 727 miliona evra.

Ipak, poznajući mentalitet poslovnog sveta, ima mesta veri da će i Daimler „ispod stola“ podneti svoj deo tereta, i da je i ova priča o doušničkom nastupu, isfabrikovana s ciljem da se plati manji iznos kazne koji bi podelile „sve tri grešnice“. Opet, ko će ga znati, pretpostavke nisu dokazi.

AutoRepublika

(354)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da li ovde zaista ima greha učesnika ovog zločinačkog poduhvata ( u onim radnjama koje su ovde opisane )?
Zašto ja kao proizvodjač primenjenom tehnologijom moram ići ispred važećih eko normi? Ja moram da ih ispunim, ali, ne i da ih „deklasiram“, čak i ako imam i takvu tehnologiju. Koristim samo onu tehnologiju koja je minimalno nužna „da položim“.
Bez veze …

don

Imaš i ove moderne koji su osudjeni za udruzeni zločinački poduhvat, ali vojska, država i narod kojima su komandovali su nevini…Ludje da ne može Ludje.

moron

Mislim da tim temama nije mesto na ovom Portalu. Tako ja to gledam.