1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis otkazao ugovore bukvalno svim dosadašnjim evropskim distributerima
Stellantis otkazao ugovore bukvalno svim dosadašnjim evropskim distributerima
4

Stellantis otkazao ugovore bukvalno svim dosadašnjim evropskim distributerima

1.75K
4
Podelite sa prijateljima:

Stellantis je juče objavio da je rukovodstvo grupacije odlučilo da otkaže ugovore koje su pojedinačne marke imale s distributivnim mrežama u Evropi. Na taj način se pristupa novoj preraspodeli moći na tržištu Starog kontinenta, uz opasku da odluka, u skladu s važećim sporazumima, stupa na snagu za dve godine.

Velika poslovna tumbanja i krupne, neočekivane odluke nisu nikakva novina, od kada je na čelo grupe PSA došao portugalski rukovodilac Karlos Tavarez. Podsetićemo se da se pre nepune četiri godine dogodilo preuzimanje Opela od strane galskog diva, potom smo svedočili i spajanju ove, s italo-američkom grupacijom, na koji način je nastao Stellantis kao jedan od najvećih globalnih proizvođača automobila.

Zato nas i ne iznenađuje ova prilično senzacionalna vest prema kojoj, bez ugovora sa Stellantisom ostaju svi distributeri u evropskoj mreži. Počev od sledećeg meseca će početi da teče dvogodišnji prelazni period koji je određen ugovorom o zastupanju. Tako i trgovci imaju vremena da prilagode svoje buduće aktivnosti, bez ili uz minimalne finansijske gubitke.

„Nova distributivna mreža će biti formirana nedugo potom, dok će kriterijumi za izbor biti objekivni i ticaće se ključnih faktora,“ potvrdili su u Stellantisu. Ova odluka ne uskraćuje mogućnosti da se i već postojeći dileri prijave na konkurs, ali će i oni, kao i svi ostali morati proći selekcionu fazu, pre nego što ponovo dobiju dozvolu da trguju proizvodima gigantskog automobilskog konglomerata.

U poslovnom smislu, ovo je veoma zanimljiv potez upravnog odbora Stellantisa. Može se shvatiti i na način da kompanija namerava da centralizuje trgovinsku aktivnost i da smanji troškove, paralelno sa koncentracijom (ukrupnjavanjem) predstavnika distributivne mreže, kako novih, tako i polovnih vozila.

AutoRepublika

(1750)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

bravo! napokon pravi potez…

Bungi

Radi se o rezanju, prije svega, fiksnih troškova.Danas imate situaciju da u jednom gradu na tri različite lokacije imate prodajne salone Pežo-Sitroen, Fiat-Džip i na trećoj Opel.To tako više neće moći.Jedan salon, jedan servis, jedno rukovodstvo za sve marke.

s mile

biće sve više zajedničkih delova / komponenti, i samim tim se odbacuju jedni kooperanti a prihvataju drugi, pod drugim uslovima poslovanja, jer su količine verovatno veće

Branko

Distributeri su u pitanju (uvoznici), dileri (trgovci) su u drugom planu.