1. Home
  2. Vesti
  3. Sve što znamo o novom Audiju A4
Sve što znamo o novom Audiju A4
2

Sve što znamo o novom Audiju A4

2.38K
2
Podelite sa prijateljima:

Šesta generacija Audijevog modela iz D segmenta trebalo bi da stigne na tržište 2023. godine. 

Premijera bi trebalo da se odigra u drugoj polovini 2022. godine, a postoji šansa i da će nemačka marka već krajem ove godine predstaviti konceptualno izdanje koje bi bilo vrlo blizu serijskoj varijanti.

Smanjivanje emisije štetnih gasova u Evropi forsira se kroz elektrifikaciju, koja će biti vrlo važan faktor kod naredne generacije modela A4. Ovaj budući automobil biće postavljen na MLB platformi, što će mu omogućiti da ponudi i hibridne verzije. Nemački automobilski novinari uvereni su da će Audi ponuditi mikrohibridne sisteme kod svih termičkih motora.

Kad smo već kod njih, trebalo bi istaći da će u ponudi ostati i dizel agregati, naravno uz benzince. Kod dizelaša najslabija pogonska jedinica raspolagaće sa 130 ks (ili bar tako smatraju kolege iz Nemačke), dok bi najsnažniji motor trebalo da isporučuje 190 „grla“. Raspon snage dostupnih benzinaca je od 150 za uvodni blok, pa sve do 250 „konja“.

MLB arhitektura omogućava i primenu plug-in hibrida. Poznato je da će ove baterijske varijante raspolagati sa baterijom kapaciteta 14,4 kWh, mada domet u EV režimu ostaje misterija. Britanski Autocar je nedavno tvrdio da će biti oko 72 km, dok švapski novinari u prvi plan stavljaju veću brojku – 100 km.

Vrh ponude biće RS4, odnosno performantni model koji će takođe koristiti plug-in hibridnu postavku. Uloga SUS motora pripašće V6 biturbo agregatu, a ceo sistem bi trebalo da isporučuje više od 450 ks.

Pored konvencionalnih i hibridnih verzija, nadolazeći A4 biće dostupan i kao potpuno električni automobil. Ta varijanta nosiće naziv A4 e-tron, i biće postavljena na potpuno drugačijoj platformi – PPE arhitekturi koju su zajednički razvili Porsche i Audi.

Veruje se da će u ponudi biti dve konfiguracije električnog modela – sa jednim elektromotorom i pogonom na zadnjoj osovini, ili dva elektromotora i pogonom na sve točkove. Ovaj EV trebalo bi da debituje nešto kasnije u odnosu na A4 sa SUS motorom, te bi trebalo da stupi na scenu 2024. godine.

Nema informacija u vezi sa kapacitetom baterija, ali kruži glasina da će nemačka marka ciljati domet od oko 700 km za varijantu sa najvećom autonomijom kretanja. A4 e-tron neće biti klasična limuzina, već liftbek, nalik na Audi A5 Sportback. Cilj je da se na taj način ovaj električni automobil dodatno udalji od konvencionalne berline i karavana.

Krunu ponude i kod A4 e-tron činiće performantna RS varijanta. Infomracija koja je zapravo još jedan automobilski trač kaže da će ovaj potentni EV raspolagati sa više od 350 kW snage i 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

AutoRepublika 

(2376)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Odličan, i veoma poželjan u srbiji, dok god je S LINE sa 170 K km….😀

moron

„A4 e-tron neće biti klasična limuzina, već liftbek, “

Baterije u podu. Mora malo u visinu da ide.