1. Home
  2. Vesti
  3. Još jedna saobraćajnica u Nemačkoj konvertovana u električni autoput
Još jedna saobraćajnica u Nemačkoj konvertovana u električni autoput
2

Još jedna saobraćajnica u Nemačkoj konvertovana u električni autoput

1.32K
2
Podelite sa prijateljima:

Javnosti nije nepoznata priča o dizel-električnim kamionima koji se već neko vreme u Nemačkoj testiraju kao deo sistema eHighway. Centralna ideja leži u težnji da se kamionima omogući kretanje autoputem, bez nužde da sagorevaju naftu. Kako bi se to postiglo, kompanija Siemens je pristupila postvljanju kontaktne mreže s desne strane autoputa, dok bi se ispod nje kretali drumske kompozicije s povezanim pantografima. Pogonsko gorivo bi bila električna energija.

Donedavno su ove sekcije „pod naponom“ bile rezervisane samo za autoban, ali je sada u opticaj puštena i treća ruta, a posebna je po tome što se radi o „običnom saveznom drumu“.

U pitanju je 3,4 kilometara duga sekcija puta pod oznakom B462 a koji povezuje mesta Kupenhajm i Gegenau. Razlika između ovog i prethodnih projekata se tiče specifičnosti terena, gde „drumska železnica“ mora biti u stanju da savlada više oštrih krivina i nekoliko mostova. Rutu pokriva pet hibridnih šlepera marke Scania i oni su angažovani na prevozu opreme za gradilište koje je locirano u dolini Murgta.

Zanimljivo je to što su radovi na ovoj sekciji programa eHighway bili zamišljeni da otpočnu pre godinu dana ali je pandemija poremetila takve ideje. Prema podacima kojim raspolaže Siemens, jedan kilometar postavljene infrastraukture staje tri miliona evra. Međutim, trošak ne pada samo na moćnu nemačku firmu već se u finansiranje uključila i nemačka savezna vlast.

Povrh toga, ekološki aktivisti na teritoriji Nemačke su oduševljeni projektom i idejom generalno, pa shodno tome insistiraju na daljem razvoju projekta. Po njihovom mišljenju, do 2023. godine bi 300 kilometara germanskih autoputeva trebalo biti pod kontaktnom mrežom, dok bi se cifra uvećala do 2030. godine i na celih 4 hiljada kilometara.

AutoRepublika

(1318)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Bolest.

s mile

Ne znaju gde biju, traže zamenu za SUS, ali nema ni jeftinog ni pouzdanog rešenja.