1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes-Benz masno zarađuje na kompaktima i ne odriče ih se
Mercedes-Benz masno zarađuje na kompaktima i ne odriče ih se
3

Mercedes-Benz masno zarađuje na kompaktima i ne odriče ih se

1.02K
3
Podelite sa prijateljima:

Šef Mercedesa je razgovarao s novinarima redakcije Automotive News Europe i tom prilikom se opredelio povodom prodajnih rezultata marke u C segmentu, nazvavši ih fenomenalnim uspehom. Stoga, Mercedes-Benz se u budućnosti neće odreći ponude u segmentu kompakta, pošto se radi o veoma unosnoj tržištnoj niši, ali će u svakom slučaju doći do daljeg sužavanja game.

Na ovu temu je Ola Kelenijus pričao pred reprezentima sedme sila i prošle godine, kada je naglasio da se tokom prethodnog perioda drastično proširila ponuda Mercedesa, što je dovelo do toga da je u gami više kompaktnih modela od optimalnog broja. Tu su: A klasa kao heč i kao sedan, B klasa kao kompaktni kombi, limuzina i shooting brake CLA, krosoveri GLA i GLB.

Svi pobrojani modeli čine četvrtinu prodaje brenda, ali najviše pozicionirani rukovodilac Mercedesa smatra da se u širenju palete „otišlo predaleko“, posebno podgrejano željom da se predstvnik ponudi u apsolutno svakom segmetnu i podsegmentu. Iako je ovo istina na nivou kompletne ponude, posebno je tačno u segmentu manjih automobila. Zato Kelenijus i tvrdi da će doći do ukidanja nekih novijih modela.

Jasno, brend se neće u potpunosti povući iz segmenta manjih vozila, pošto je i sam Kelenijus svesan zarade koju donose, što zbog ogromnih marži, što zbog velikih brojeva u kojima se izražava obim isporuka. Povrh svega toga, ti modeli su dostupni i kupcima koji inače ne bi mogli da priušte „pravi“ Mercedes, mada je ovo krajnje licemerno jer taj „pravi“ Mercedes je juče (i danas još uvek) koristi neke agregate Renaulta, dok je u planu da se u istu priču uđe i sa Geelijem.

Kako bilo, Mercedes će fokus usmeriti na najprofitabilnije modele iz uvodnog segmenta, one koje nude i široku paletu opcija, ali koje konkretno, Kelenijus nije precizirao. Ne treba biti poseban mudrac pa zaključiti da su bezbedni bezobrazno skupi SUV-ovi GLA i GLB, koji će čak dobiti i električnu verziju. S druge strane, teško da će se nastiviti s ponudom najlepšeg modela među njima, odnosno karavana CLA Shooting Brake.

AutiRepublika

(1022)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

Šta je ovo sad, kakit ću, piskit ću?!

Bungi

Ma kad Mercedes kaže da će smanjiti gamu to je gotova stvar. Sa 9 na 7 modela.?

Hercegovac

Ako kazu “pravi Mercedes”, onda se vjerovatno misli na E klasu, ali nisam siguran da E klasa koristo Renaultov agregat. Na svu srecu, mislim da se zavrsava na manjim modelima do C 180.