1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors sada zapošljava i „narkomane“
General Motors sada zapošljava i „narkomane“
3

General Motors sada zapošljava i „narkomane“

419
3
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko ste ikada tražili posao u Sjedinjenim Američkim Državama, a verujemo da je proces isti i u ostatku sveta, onda sigurno znate da svaka ponuda zavisi od dva veoma ozbiljna „testa“. Prvi od njih je onaj kojim se ispituje gde dajete odobrenje poslodavcu da proveri vašu kriminalnu istoriju, a odmah posle toga vas šalje i doktoru na testiranje za nedozvoljene substance.

Većinski deo njih testira mokraću, ali one ozbiljnije firme će zatražiti i da dozvolite test na osnovu kose, gde se može videti da li ste konzumirali nedozvoljene supstance tokom dužeg perioda u prošlosti. Neke lagane droge kao što je recimo marihuana su dozvoljene u većinskom broju američkih saveznih država, ali većina kompanija vas neće zaposliti ako ste pozitivnu na nju.

Na sreću onih koji koriste marihuanu, General Motors nije jedan od njih, pošto je najveći američki proizvođač vozila u velikom problemu sa nedostatkom radnika i odlučio je da eliminiše sopstveno pravilo. Da, dobro ste pročitali – General Motors će vas zaposliti čak i ako ste pozitivni na testu.

Kako prenosi Detroit Free Press, fabrika u gradu Flint (savezna država Amerike zvana Mičigen) je jedna od najbitnijih za kompaniju, a u njoj se proizvodi bestseler Chevrolet Silverado i blizanac GMC Sierra. Mediji navode da je potrebno oko 450 sezonskih radnika, dok fabrika u susednoj saveznoj državi Indijani trenutno ima 275 otvorenih pozicija.

Konzumiranje marihuane je dozvoljeno u Mičigenu, ali ne i u Indijani. Međutim, istraživanja pokazuje da mlađarija zapravo i nema neki interest da traži posao u takvim firmama ukoliko znaju da će biti testirani, pa je General Motors odlučio da ukine sopstveno pravilo i eliminiše proveru da li je potencijalni radnik koristio ikakve droge barem dok ne reši problem sa nedostatkom radnika.

Posao inače pruža obračun naknade prema satnici od 16,67 dolara, a posle tri meseca, zaposleni se kvalifikuju i za prijavu na zdrastveno osiguranje i godišnji odmor. Ali kao što smo spomenuli, posao je sezonski, i potreban da se zadovolji proizvodnja prouzrokovana epidemijom virusa korone i nestašicom čipova, što nam govori da ćak i oni koji dobiju poslove će verovatno biti na birou za nezaposlene do kraja godine.


U celu priču se uključio i zvanični sindikat UAW koji kaže da razlog zašto radnici ne žele da rade za General Motors zapravo ne leži u (ne)korišćenju droga, već u finansijskoj nadoknadi. Naime, čak i oni čiji je posao vožnja Ubera ili raznošenje hrane, u proseku zarađuju po dvadeset ili trideset dolara po satu (doduše, bez dodatnih beneficija) pa General Motorsova ponuda od „samo“ 16,67 „zelembaća“ se nikako ne čini odgovarajućom.

Sigurni smo da će se dve strane dogovoriti na kraju dana i naći zajedničko rešenje koje zadovoljava i radnike i General Motors.

AutoRepublika

(419)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

Narkomane? Menadžere? Ili da rukovodioci imaju dostupniju i brzu dostavu robe …frish

Goran Jurkovic

Jedino je bitno da vole iglu i primaju booster svaka 4 mjeseca.
Sad tu i tamo malo žutog u venu kome smeta 😂

Goran Jurkovic

Zamisli kvalitet sklopljenog auta.