1. Home
  2. Vesti
  3. Džeremi Klarkson odabrao superautomobil godine
Džeremi Klarkson odabrao superautomobil godine
0

Džeremi Klarkson odabrao superautomobil godine

388
0
Podelite sa prijateljima:

 I to nije neki od Lamborghinijevih, Ferrarijevih ili modela drugih poznatih brendova. 

Radi se o automobilu Eagle Lightweight GT, koji je u suštini omaž čuvenom Jaguaru E-Type Lightweight. Ovaj model je očarao Klarksona koji mu je dodelio laskavu titulu.

Eagle Lightweight GT donosi pravu oldschool koncepciju superautomobila. Pokreće ga atmosferski 4,7-litarski redni šestak koji isporučuje 380 ks i 508 Nm i uparen je sa petostepenim manuelnim menjačem. Prevedeno u performanse, pomenuti automobil u stanju je da obavi sprint do „stotke“ za manje od 5 s, dok maksimalna brzina iznosi više od 270 km/h.

Dakle, brojke nisu impresivne kada se uporedi sa aktuelnim modernim superautomobilima. No, Eagle Lightweight GT odlikuje i to što se sklapa potpuno ručno, i za montažu jednog primerka utroši se više od 8.000 radnih časova! Stoga i nije čudno što se godišnje u Velikoj Britaniji naprave samo dve jedinice ovog vozila.

Klarkson je imao priliku odabrati pobednika u još jednoj kategoriji – „narodni automobil godine“. Džeremi je ovde izabrao Mini Cooper JCW GP, mada se čini da je malo promašio kategoriju, jer je teško da je ovaj automobil sa premijum cenom pogodan za široke narodne mase. Uz to, valja primetiti da je Klarkson kao patriota u oba slučaja odabrao domaće, britanske automobile.

AutoRepublika 

(388)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments