1. Home
  2. Vesti
  3. Peugeot 208 je i dalje najpopularniji automobil u EU
Peugeot 208 je i dalje najpopularniji automobil u EU
2

Peugeot 208 je i dalje najpopularniji automobil u EU

800
2
Podelite sa prijateljima:

Prema podacima koje je dostavio Jato Dynamics, Peugeot 208 je i tokom aprila bio najprodavaniji model u zemljama EU.

U 27 država koje čine EU u prethodnom mesecu je isporučeno 1.029.008 automobila, što je rast od 261% naspram rezultata ostvarenih u aprilu 2020. godine. No, to je zbog činjenice da je tokom prošle godine tada većina zemalja u Evropi bila zatvorena, zbog pandemije korona virusa.

Uporede li se dostavljeni podaci sa izveštajima iz aprila 2019. godine dobija se značajno realnija slika. Takvom komparacijom dolazi se do zaključka da je tržište EU ubeležilo pad prodaje od 23%.

Glavni pokretači prodaje na teritoriji EU ostaju SUV modeli i EV segment. Električni automobili beleži veliki rast prodaje, a u aprilu držali su učešće u prodaji od čak 15%. Prodato je 71.500 električnih vozila (+338%), dok su plug-in hibridi indeksirali rast od 507% za ukupno 81.000 registracija.

Najprodavaniji automobil u EU tokom prošlog meseca bio je Peugeot 208 sa 18.387 primeraka. Na drugom mestu je još jedan model Peugeota – ovaj put 2008 koji je došao do 18.328 kupaca.

Trećeplasirani je bio VW Golf 17.763 registracije, dok je na četvrtom mestu Toyota Yaris koja je brojala do 17.365 isporuka.

Peta pozicija pripada Volkswagenovom T-Rocu sa 17.168 dostavljenih jedinica, a iza njega su Opel Corsa (16.934) i Renault Clio (16.859). Osmi na listi je Fiat 500 sa upisanih 15.771 novim vlasnikom, dok je tik iza njega još jedan lav – Peugeot 3008 koji je došao do 14.743 kupca.

Top 10 je zaokružio francuski model, ovaj put Citroen i to C3 sa 14.692 prodata vozila. Pogled na listu deset najpopularnijih otkriva dominaciju vozila iz B segmenta i Stellantisa.

Stellantis na čelu sa Peugeotom beleži odličan uspeh. Peugeot je visoko podigao letvicu sa čak tri modela u deset najprodavanijih. S druge strane, Stellantis ima šest četvorotočkaša! Zanimljivo je i da u samom vrhu nema nijednog vozila iz premijum segmenta.

No, još nismo stigli ni do polovine godine, mnogo toga može da se promeni u narednim mesecima. Ali kako stvari trenutno stoje, čini se da će Golf ove godine teško do prestižne titule najprodavanijeg u Evropi, to priznanje će verovatno otići u ruke nekom od Peugeotovih asova iz klase subkompakta.

AutoRepublika 

(800)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Trijumf lepog dizajna.

Vlada

A zasto ne i kvaliteta izrade…nije vw golf ili bilo koji drugi vw model uvek bio najprodavaniji jer je najkvalitetniji, (istina, vw je bio izuzetno kvalitetan proizvod, ali to su prosla vremena), vec zbog najjace privrede u EU (Nemacka) sto je posledicno vodilo masovnoj kupovini tzv. kompanijskih modela putn.vozila, poput golfa ili passata, danas i skodinih modela…i ne zaboravimo, tek dolazi nova 308-ica