1. Home
  2. Vesti
  3. GAZ započeo montažu krosovera Volkswagen Taos
GAZ započeo montažu krosovera Volkswagen Taos
3

GAZ započeo montažu krosovera Volkswagen Taos

285
3
Podelite sa prijateljima:

U fabrici izgrađenoj u ruskom gradu Nižnji Novgorod je započela masovna proizvodnja krosovera sa značkom Volkswagen Taos. Vozila se sklapaju u zasebnom ciklusu organizovanom na pokretnim trakama s kojih već silaze primerci modela: Škoda Octavia, Karoq i Kodiaq. Ipak, za potrebe montaže Taosa je postavljena nova oprema čiji je zadatak u domenu kontrole kvaliteta. Dodatno, instalirana je i nova, automatizovana proizvodna liniji namenjena izradi poklopaca motora i prtljažnika i blatobrana. Sva ta oprema je u funkciji u odeljenju za zavarivanje. 

Iz fabrike su objavili da su novine vezane za želju da se sklapa Volkswagenov Taos, koštale kompaniju oko 6 milijardi ruskih rubalja, to jest oko 63 miliona evra.

Ipak, u skladu s politikom nemačkog konglomerata, novi Taos nije doneo i zaista nešto novo, već se radi o prepakovonom krosoveru Škoda Karoq, koji se takođe proizvodi u GAZ-u već oko osamnaest meseci.

Pomenuti automobili se među sobom razlikuju po različitom stilu prednjeg i zadnjeg kraja vozila, kao i po dizajnu enterijera. Dužina ruskog Taosa iznosi 4.417 milimetara spram 4.382 mm koliko pripada Karoqu. Zato su po širini identični, dok se i visina razlikuje za simboličan milimetar (1.602 mm za Taos).

Objedinjena je i gama dostupnih pogonskih sklopova. Bazični ruski Volkswagen Taos će koristiti atmosferski benzinski motor 1.6 MPI (110 konjskih snaga) i pogon na prednjoj osovini, dok će kupci birati hoće li se baviti ručnim petostepenim menjačem ili će pak posao transmisije povereti šestostepnoj automataskoj jedinici (na šta kupci Karoqa do sada nisu mogli da računaju.

Tu je i pogonska grupa označena sa 1.4 TSI. Taj turbobenzinac nudi 150 konjskih snaga i u verzijama s prednjim pogonom sarađuje samo s osmostepenim automataskim menjčem. Međutim, kada omaleni turbobenzinac pogoni krosover s pogonom na sva četiri kraja karoserije, onda je integralni deo pogonskog sklopa DSG menjač. Znamo da je to akronim koji opisuje sedmostepenu robotizovanu menjačku kutiju s dvostrukom spojnicom (nosi i oznaku DQ381). Sličan Karoq se i dalje oslanja na šestostepenu menjačku kutiju koja ima kodni indeks DQ250, ali će se i to uskoro promeniti pa će i češki SUV dobiti pristup menjaču DQ381.

Početak prodaje krosovera Volkswagen Taos je zakazan za prve dane juna, pa će tada biti obnarodovan i cenovnik. Međutim, ono što se i sada zna jeste da Škoda Karoq košta 17.060 evra, dok je za stariji Volkswagen Tiguan, nemački proizvođač odredio cenu od najmanje 20.980 evra.

AutoRepublika

(285)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

A čija je fabrika? Ruska ili od VW-a? Kalav dil je u pitanju?
Ovaj auto izgleda ekstra, a i navedene cijene su ekstra

don

ekstra je samo Nena!

BB

A još u ovom autu, još ekstrija…