1. Home
  2. Vesti
  3. Ovako izgleda bazni Ford F-150 Lightning
Ovako izgleda bazni Ford F-150 Lightning
0

Ovako izgleda bazni Ford F-150 Lightning

332
0
Podelite sa prijateljima:

Ford je protekle sedmice predstavio električnu verziju modela F-150 pod oznakom Lightning, i dok je većinski deo tehničkih podataka ovog pikap kamioneta bio očekivan, pažnju je svakako privukla cena. Ona iznosi samo 39.974 američkih dolara za bazni Lightning Pro, a kada se pri tom oduzmu državne subvencije u iznosu od 7.500 najmanjih zelenih novčanica (barem dok Ford ne proda 250 hiljada električnih vozila u Americi), dolazimo do zaključka da je ovaj električni model zapravo najjeftiniji F-150 u ponudi.

Primera radi, među benzincima onaj osnovni F-150 XL košta oko 33 hiljade „zelembaća“ i sa njim vlasnik dobije kabinu s dvoje vrata, pogon na zadnje tročkove i atmosferski V6 motor sa 300 konjskih snaga.

Sam podatak da Lightning u standardnoj opremi pruža kabinu sa četvoro vrata i pogon na sva četiri točka je dovoljan da Lightning barem na papiru izgleda kao najbolja kupovina. U čemu je onda „štos“?

Pa zapravo, Lightning Pro je dostupan samo preko takozvane flotne prodaje. Reč je o kupcima koji poseduju firme ili veći broj farmi i godišnje naručuju po nekoliko desetina, stotina, pa i hiljada novih pikap kamioneta na račun poslovnih potreba.

To znači da onaj „obični smrtnik“ neće moći da uđe u Fordov izložebno-prodajni salon i kupi Lightning Pro – barem ne po spomenutoj ceni. U takvom izdanju pikapa, vozač će biti u stanju da pređe 370 kilometara s jednim punjenjem baterija, a ukoliko se odluči za verziju sa 480 kilometara autonomij, onda je cena za deset hiljada dolara viša.

Onaj osnovni model razvija 426 konjskih snaga, dok je verzija sa dodatnom autonomijom za 137 „grla“ moćnija. Lightning Pro sa produženom autonomijom i cenom od 49.974 dolara jeste ujedno i najjeftiniji za mušterije bez flotne kupovine, a i samim tim je izuzetno pristupačan kada se pogleda kakav paket pruža.

Koliko je potrebno da se baterija napuni? Na brzim punjačima je dovoljno 45 minuta da dobijete dovoljno „čorbe“ za 80% napunjenih baterija, a Fordova istraživanja pokazuju da čak i oni koji koriste kamionete za posao, dnevno prevale po manje od 300 kilometara. U prevodu na jednostavniji jezik, Lightningova autonomija je više nego dovoljna. Spomenućemo da je i na standardnoj kućnoj utičnici dovoljno 14 sati da baterija bude puna.

Iako Lightning donosi sve one pozitivne osobine koje se najčešć spominju kada se priča i o svakoj drugoj verziji kamionete F-150, uključujući i generator i veliki broj utičnica, mnogi se pitaju kakva će autonomija biti za vreme radničkih poslova.

Primera radi, Ford ne preporučuju vuču prikolice teže od 2,2 tone u baznom modelu, kao i teret materijala u prikolici koji bi bio teži od 180 kilograma, ali čak i u takvim uslovima je teško poverovati da će Lightning moći prevaliti reklamiranih 370 kilometara, bez potrebe dopune.

U svakom slučaju, odgovore ćemo dobiti tek početkom naredne godine kada će prvi primerci početi pristizati u salone.

AutoRepublika

(332)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments