1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Audi A4 stiže 2023. godine
Novi Audi A4 stiže 2023. godine
0

Novi Audi A4 stiže 2023. godine

1.24K
0
Podelite sa prijateljima:

Nova iteracija premijum limuzine iz D segmenta imaće ujedno i najširu ponudu agregata do sada. 

Audi priprema pravu revoluciju za svog dugogodišnjeg aduta A4. Tako će nova naredna generacija pored konvencionalnih SUS pogonskih jedinica u ponudi imati i razna baterijska izdanja – kako plug-in hibride, tako i potpuno električne modele.

Počnimo od tradicionalnih termičkih motora. A4 će se suočiti sa strožim Euro 7 normama koje će posebno opteretiti SUS agregate. Očekuje se da će budući model koristiti i benzinske i dizel pogonske jedinice, s tim da će većina, ukoliko ne i sve, imati pomoć od strane sistema blagog hibrida.

Konvencionalni A4 koristiće unapređenu MLB platformu koja je sposobna za skladištenje plug-in hibridnog pogona. Novitet je, kako tvrdi britanski Autocar, da Audi kod nove iteracije neće ponuditi manuelni menjač, već samo automatsku transmisiju.

Kada je reč o plug-in hibridima potvrđeno je da će predstojeći A4 u ovom izdanju koristiti bateriju kapaciteta 14,4 kWh, što bi trebalo da mu omogući autonomiju kretanja u EV režimu veću od 72 km. Pored toga, poznato je i da će plug-in hibrid imati svoje RS izdanje koje će po snazi nadmašiti aktuelni RS4…

Što se tiče dimenzija, očekuje se da novi Audi A4 bude sličnih gabarita kao trenutni model koji je dug 4.772 mm, širok 1.847, i visok 1.435 mm. Nemačka marka priprema i brojna unapređenja u tehnološkoj sferi, te se mogu očekivati još bolji sistemi pasivne i aktivne bezbednosti. Novi A4 ostaće dostupan kao limuzina i karavan.

Nakon konvencionalnog modela, Audi će predstaviti i A4 e-tron, najverovatnije 2024. godine. Ovaj EV koristiće potpuno drugačiju platformu i biće postavljen na PPE arhitekturu. Veruje se da će u ponudi biti dve konfiguracije – sa jednim elektromotorom i pogonom na zadnjoj osovini, ili dva elektromotora i pogonom na sve točkove.

Nije poznato ništa o snazi sklopa niti o kapacitetu baterija, ali se zna da Audi računa na domet do nekih 700 km, kao i na brzo punjenje zbog primene tehnologije od 800V. Krunu ponude i kod A4 e-tron činiće performantna RS varijanta. Ovaj potentni EV trebalo bi da računa na nekih 350 kW i 800 Nm, odnosno bar tako tvrde britanski novinari.

Za razliku od standardnog A4, električni model biće dostupan u liftbek obliku, nalik na A5 Sportback. Kada je reč o dizajnu, očekuju se sitne izmene u odnosu na konvencionalne varijante, poput „zatvorene“ rešetke, sve zarad bolje aerodinamike samog automobila.

AutoRepublika 

(1244)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments