1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Mazda restaurirala Bertoneov koncept iz 1981. godine
Mazda restaurirala Bertoneov koncept iz 1981. godine

Mazda restaurirala Bertoneov koncept iz 1981. godine

453
0
Podelite sa prijateljima:

Mazda ima dugačku istoriju saradnje sa italijanskim dizajnerskim kućama. Sigurno će vas iznenaditi kada saznate da je legendarni Đorđeto Đuđaro bio stilista nekih od najpoznatijih japanskih vozila od strane Mazde, kao što su Familia i Luce, a 1981. godine publici je predstavljen i koncept MX-81, o kom ste prošle godine mogli da čitate i na našim stranicama. Bio je to prvi model Mazde sa sada legendarnog MX značkom, koja je bila skraćenica za Mazda eXperimental.

Za razliku od većine takvih vozila, koja obično završe pod presom nakon radne karijere, ili pak budu donirani nekom muzeju, Mazda je sačuvala MX-81 i nedavno ga i restaurirala.


Istorijat ovog specijalnog koncepta zapravo nije započeo kod japanske firme već u Švedskoj. Dve godine ranije je Bertone za Volvo razvio model Tundra na bazi modela 343, a za stil se postarao Marcelo Gandini. Šveđani nisu bili zainteresovani za serijsku proizvodnju, pa je Bertone prvo „prodao ideju“ Citroenu (na čijoj će bazi debitovati legendarni BX), a zatim iskoristio mnoge dizajnerske linije u razvoju studije MX-81.

U razvoju verzije za japansku kompaniju, Bertone je preuzeo omanji gradski model Mazda 323, a zatim su dodati mnogi futuristički detalji. Pričamo o stilskim linijama poput podizanja farova na dugme, pa aerodinamičnim felnama i vertikalnoj zadnjoj svetlosnoj grupi ugrađenoj na C stubu.


Staklo je takođe razvijeno sa aerodinamikom na umu, i mnogi će reći da je spomenuti Đuđaro „precrtao“ neke detalje s ovog automobila, u slučaju kada je kasnije dizajnirao Subaru SVX. Enterijer je tipičan za vozila iz osamdesetih godina prošlog veka po pitanju boja i stila, ali je takođe imao neke futurističke opcije, kao što su sedišta koja su se kompletno okretala, dok je volan bio sličan onom iz bolida Formule 1. MX-81 je pružao i mali televizor. Automobil je inače pokretao 1,5-litarski turbobenzinac sa 130 konjskih snaga.

Zvanična prezentacija je usledila na Salonu automobila u Tokiju 1981. godine, a MX-81 je zatim parkiran u jedan od hangara japanske kompanije, da bi tu ostao sve do kraja 2019. godine.

Tada ga je pronašao inženjer Nobuhiro Jamamoto, koji je zadužan za razvoj rotacionih motora i sportiste MX-5, pod nekoliko centimetara prašine i sa minornim oštećenjem. Kontaktirao je svoje čelnike, a oni su odobrili budžet za restauraciju.

Naredni korak Jamamotoa je bio pronaći firmu koja će kompletirati kvalitetnu restauraciju, a kako Bertone više ne postoji, on je pronašao pomoć u vidu jedne druge italijanske firme nazvane SuperStile. Oni su osvežili školjku i otklonili neka oštećenja, da bi MX-81 zatim vraćen u Japan gde su Mazdini inženjeri resturirali mehaniku.

 

Ne znamo kakvi su budući planovi za ovaj retki koncept, ali po nekim pričama najverovatnije će biti doniran nekom muzeju…

AutoRepublika

(453)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments