1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai u potpunosti povukao električnu Konu sa korejskog tržišta
Hyundai u potpunosti povukao električnu Konu sa korejskog tržišta
1

Hyundai u potpunosti povukao električnu Konu sa korejskog tržišta

139
1
Podelite sa prijateljima:

Nova glavobolja za Hyundai. 

Najprodavaniji EV model Hyundaija postao je pravi „gorući“ problem. Zbog nekolicine požara koje su izazvale falične baterije, korejski brend primoran je povuče sa tržišta skoro pa 100.000 automobila. Hyundai će morati da zameni baterije, što je vrlo skup poduhvat i prema prvim informacijama mogao bi da košta oko 900 miliona dolara!

Tako je reputacije Kone EV pretrpela ozbiljnu štetu, što je dovoljno da se izazove nesigurnost kod kupaca i za ostale električne modele Hyundaija. Sada stiže nova informacija – Hyundai više neće proizvoditi Konu EV za domaće, južnokorejsko tržište.

„Proizvodnja ovog automobila je obustavljena od marta zbog potražnje na domaćem tržištu i pripreme proizvodnih linija za druge električne modele“, kažu glasnogovornici kompanije. Potvrđeno je i da će se nastaviti sa izvozom na druga, svetska tržišta.

Otkako su se pojavile prve informacije o samozapaljivanju baterijske Kone, prodaja u Južnoj Koreji je počela značajno da opada. Hyundai je u prethodnoj godini na matičnom tržištu dostavio nekih 8.000 jedinica ovog vozila, što je manje nego 2019. i 2018. godine. Tokom te dve godine bilo je registrovano više od 10.000 vozila.

Isti trend nastavio se i u prvom kvartalu ove godine. Kona EV je doživela debakl na domaćem tržištu sa padom prodaje od 40%, a u Hyundaiju očekuju da će rezultati možda biti i lošiji u drugom tromesečju. Za sada, korejska marka ostaje pri stavu da rasproda lager Kone EV za domaće tržište, i da nakon toga više ne nudi taj model u Južnoj Koreji.

AutoRepublika 

(139)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Negde pročitah ispovest jednog kupca Kone.
Deo razočarenja je bio vezan za probleme sa upotrebom EV-a u svetlu nedovoljno punjača, a onda je kao šlag na tortu došao sam problem Kone i to što je proizvođač bukvalno ostavio kupce na cedilu. Niti znaju šta ih čeka, ni kada, ni šta do tada da rade i kako da se snađu. Tuga u Boga.
Jako, jako ružno iskustvo.