1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen plaća do 6.260 evra u dizelgejtu oštećenim rezidentima Nemačke
Volkswagen plaća do 6.260 evra u dizelgejtu oštećenim rezidentima Nemačke
3

Volkswagen plaća do 6.260 evra u dizelgejtu oštećenim rezidentima Nemačke

301
3
Podelite sa prijateljima:

Oko 260 hiljada kupaca dizelgejtom pogođenih vozila Volkswagena u Nemačkoj, će primiti odštetu od  kompanije u iznosu od 1.350 do 6.257 evra. Predstavnici Volkswagena i Savezne asocijacije za zaštitu potrošača (vzbv) su postigli sudsko poravnanje po ovom pitanju.

U proseku, oko 15% u odnosu na prosečnu kupoprodajnu cenu dizel vozila, biće isplaćivano, naveli su juče u Berlinu, pravni zastupnici oštećene strane. Kupci će biti u prilici i da odbiju nagodbu, nastavljajući privatne, odnosno individualne parnice s proizvođačem, ali se očekuje da ogromna većina prihvati dogovor.

Volkswagen je procenio da će za ove namene biti dovoljan iznos od 830 miliona evra, o čemu smo i ranije pisali. Dogovor je tada propao zbog, kako je VW pojasnio, suludih apetita pravnih zastupnika oštećene strane. Sada je očito došlo do sporazuma, dok će implementaciju istog nadgledati nezavisni revizor. Sporazumom je predviđeno postavljenje ombdusmana koji će se potruditi da izgladi eventualne nesporazume.

Šef pravnog tima VW-a Manfred Dos je naglasio: „Za obe strane je bilo važno da se nadzor nad realizacijom dogovora sprovodi od strane nezavisnih lica, kao i da se poređenje vrši transparentno.“ Obe stavke su garantovane. „Dodatno, Volkswagen obezbeđuje pravni savet u situacijama kada je neophodan, kao i na zahtev klijenta.“

Tokom vremena u kom su se odvijali pregovori, priča nije tekla glatko, dok su se uključene strane međusobno optuživale za neuspeh razgovora. Sve to je dovelo u jednom trenutku do potpune obustave procesa da bi naposletku bilo pronađeno rešenje, uz pomoć posrednika.

Direktor pravnog sektora Volkswagena Hiltrud Verner sada kaže da se došlo do „fer i praktičnog rešenja“. Rukovodilac Višeg okružnog suda u Braunšvajgu, Volfgang Šejbel, je učinio dogovor mogućim tako što se „konstruktivno poneo“. Oštećena strana je imala veće apetite, ali se na kraju morala zadovoljiti postignutim, pre svega zbog tvrdog stava nemačke kompanije, koji je bio utemeljen na ishodima ranije pokrenutih sporova po istom osnovu.

Naknadu mogu očekivati samo vlasnici dizel vozila koji su svoje odštetne zahteve istakli pre 31. decembra 2015. godine. Oni koji u to doba nisu bili rezidenti Nemačke, nemaju osnova da potražuju bilo šta od Volkswagena, u kontekstu ovog sporazuma.

Pojedinačni kupci će sada imati rok do 20. aprila kako bi se opredelili prihvataju li postignutu nagodbu, ili će nastaviti s individualnim sudskim sporom protiv nemačkog konglomerata.

AutoRepublika

(301)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Selektivna pravda. I nije baš pravda.

Slavko

Ima li u Srbiji i zemljama u okruzenju kupaca koji su dobili neku materijalnu nadoknadu?