1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen novi terenac Nissan X-Terra
Predstavljen novi terenac Nissan X-Terra
0

Predstavljen novi terenac Nissan X-Terra

565
0
Podelite sa prijateljima:

Japanska kompanija o ovom modelu priča kao o „potpuno novom“, što bi trebalo da znači da je to nešto zaista novo, ali istina je malo drugačija. U pitanju je ozbiljno modernizovani SUV priređen za modelnu 2018. godinu, a koji nosi naziv Nissan Terra. Terenac s okvirom na koji je posađena karoserija je razvijen na temelju pikap kamioneta Nissana Navare, koji se na tržitu nadmeće s takvim rivalima kakvi su Mitsubishi Pajero Sport ili pak Toyota Fortuner.

SUV Nissan Terra se prodaje u Kini, Tajlandu, Indoneziji i ostalim državama Azije. Zato je novi Nissan X-Terra namenjen za zemlje Bliskog i Srednjeg istoka, pa je iz tog razloga Terra morala biti „povučena iz igre“, kako bi se uglancala na način da zadovolji prohtevnije kupce s tih specifičnih tržišta.

Uzgred, konstruktor je za imenom novajlije posegnuo u kompanijske arhive, iako s blagom izmenom. Terenac iste konstrukcione konfiguracije je već bio na proizvodnim trakama kompanije pod imenom Nissan Xterra, i to u razdoblju od 1999. do 2015. godine.

Prva generacija tog vozila je bila bezmalo globalni modle (Severna i Južna Amerika, Kina, Centralna Azija, Srednji istok), ali je zato primerak iz druge generacije poznat samo vozačima koji krstare severnoameričkim drumovima.

Nissan X-Terra 2021.

Dakle, ovde prikazani Nissan X-Terra se razlikuje od originala s nalepnicom Terra po ozbiljnije modifikovanom stilu karoserije. Njuška je stilizovana u skladu s onim što smo ugledali na nedavno ažuriranom modelu Patrol, dok zadnji kraj krase različita peta vrata i rasveta u LED tehnologiji.

Felne krasi promer od 17 ili 18 inča, dok je klirens zaista zavidan i iznosi čak 243 milimetra. Kao rezultat toga, restilizovan SUV dug 4.900 milimetara izgleda značajno solidnije od donorskog modela.

Zato je enterijer potpuno nov. Ako je Terra posedovala identičan čeoni panel kakav se viđa i na pikapu Nissanu Navari, onda X-Terra nudi posve originalnu unutrašnjost. Izrađena je u stilu modernih krosovera japanske marke.

Instrumentacioni kluster, s ekranom dijagonale sedam inča je postavljen po sredini tog mini panela, dok je na centralnom grebenu smešten još jedan ekran multimedijalnog sistema, koji može da bude osam ili devet inča po dijagonali, zavisno već od konfiguracije.

I dalje je tu treći red sedišta. Najviše pozicionirana varijanta nudi sistem autonomnog kočenja u kritičnim situacijama, nadzor zbivanja u zoni bliskoj vozilu, ali koja je u mrtvom uglu vozača, pomoć pri održavanju pravca unutar saobraćajne trake, kao i još neka elektronska pomagala. Povrh svega pobrojanog, treba reći da je unapređena i zvučna izolacija.

Kada govorimo o pogonskom sklopu i šasiji, nužno je reći da su te komponente identične na modelima Terra i X-Terra. Šasija je s dvostrukim oprugama napred i kontinuiranom osovinom na zadnjem kraju uz spiralne opruge. Pogon je na sva četiri točka s čvrsom vezom i zaključavanjem zadnjeg diferencijala. Tu je i reduktor. Postoji i elektronska imitacija zaključavanja.

Međutim, bazična verzija modela X-Terra poseduje pogon na zadnjoj osovini. Pošto znamo da dizeli nešto i nisu na ceni na Bliskom i Srednjem istoku, proizvođač je za terenac Nissan X-Terra pripremio benzinski, atmosferski 2,5-litarski motor koji isporučuje 165 konjskih snaga uz 241 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Motor je u paru sa sedmostepenom automatskom transmisijom.

Prodaja novog modela će otpočeti u decembru dok će početna cena biti u nivou 27.200 američkih dolara. Da dodamo da će, u globalnoj gami Nissana, paralelno egzistirati Terra i X-Terra, i da se neće preklapati na istom tržištu. Tako je na primer, pre svega nekoliko dana na Tajlandu predstavljen Nissan Terra za modelnu 2020. godinu.

Kako bilo, moguće je da će azijska Terra za godinu ili dve, postati isto tako napredna kao što je to danas X-Terra. Ipak, ne verujemo da će ijedan od ovih modela dobaciti do Srbije, kao ni do okolnih zemalja.

AutoRepublika

(565)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments