1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Tesla Model 3 – svi poznati problemi i falinke
Tesla Model 3 – svi poznati problemi i falinke

Tesla Model 3 – svi poznati problemi i falinke

4.29K
15
Podelite sa prijateljima:

Model 3 je najprodavaniji automobil Tesle, ali daleko od toga da je bez svojih problema. 

Iako Model 3 nema nekakvih ozbiljnijih mehaničkih problema, odnosno nedaća u vezi sa pogonskim sklopom i baterijom, ipak boluje od određenih dečijih bolesti. Sve se to može pripisati nekolicini faktora.

Pre svega, Tesla je mlad proizvođač automobila koji još uvek stiče neophodno iskustvo u ovoj oblasti. Potom, Model 3 je prošao pravi proizvodni pakao sa „uskim grlima“ koja su se desila pri sklapanju vozila. Sve je to prouzrokovalo kašnjenje u isporukama, što je dovelo do neizvesnosti za opstanak cele kompanije.

Kada su ti problemi rešeni, Tesla je morao da značajno ubrza proces rada i sklapanja vozila kako bi se što pre oporavili. Ovaj ubrzani proces sklapanja automobila rezultirao je i određenim nedostacima.

Do prošle godine američka marka imala je jednostavnu politiku vezi sa ovim problemima koji su nastali usled manjkave proizvodnje. Jednostavno, novi vlasnik je imao pravo da sedam nakon primanja automobila i primećivanja da postoje problemi vrati vozilo Tesli i dobije novac nazad. Tada je mogao da odmah poruči drugi ili da traži zamenu.

Sada stvari stoje nešto drugačije. Ako vlasnik odluči da zbog manjkavosti vrati automobil, Tesla će mu vratiti novac, ali neće omogućiti da naruči drugo vozilo i to narednih godinu dana. Čak i kada prođe taj period, moći će da poruči samo automobil skuplji od onog koji je vratio.

Pomalo nepravedno, ali očito da je ovo Teslin sistem za borbu protiv vraćanja faličnih modela. Mada, kako Ilon Mask kaže, svi ovi problemi biće uskoro rešeni, jer kreće i proizvodnja Modela 3 u Kini, pa će tako pogon u SAD biti znatno rasterećeniji.

Neujednačeni zazori

Na internetu se može pronaći ogroman broj fotografija i snimaka koji prikazuje nejednake zazore kod Teslinog Modela 3. Oni su posledica ne samo prebrzog i pomalo nemarnog sklapanja automobila, već i neiskustva kako same kompanije, tako i velikog dela zaposlenih radnika koji rade u američkom brendu.

Osim što neujednačeni zazori estetski neprihvatljivi, oni omogućavaju i upadanje vode tamo gde ne bi trebalo, pa je to dodatan problem za Teslu.

Pojava rđe

Iskreno govoreći, rđa bi danas trebalo da je istrebljena kada je reč o novim automobilima. Međutim, veliki broj novih vozila čak i po preuzimanju iz salona imaju negde tragove rđe. Pogotovo kada se govori o podvozju, i činjenica je da ovaj problem nema samo Tesla.

Ipak, Model 3 može upisati i ovu falinku u svoj notes. Pojava rđe povezana je sa lošom antikorozivnom zaštitom i nekvalitetnom farbom. Često je uzrok rđe i spomenuta neujednačenost zazora i otvori tamo gde ne bi smeli da budu.

Nedostatak šrafova i zavrtnji različite boje

Okej, ovo je sad već smešno. Znamo da zvuči neverovatno, ali Teslini kupci više puta su se žalili da na njihovim novim mezimcima nedostaju šrafovi. Na YouTube kanalima Rich Rebuilds i The Electrified Garage već je bilo reči o tome da se s vremena na vreme pojavi Model 3 kojem fali neki od zavrtanja.

Priložena slika je sa jednog od foruma ljubitelja Teslinih automobila, gde je član Nikola M3 pronašao čak tri nedostajuća šrafa.

I još jedan problemčić koji dovoljno govori o tome u kolikoj su žurbi sklapani primerci Modela 3. Sa vremena na vreme javljaju se vozila koja imaju šrafove različite boje, kao što se da videti iz slike ispod.

Kondenzacija kod svetlosnih grupa

Kako kažu nadređeni u Tesli, potrošači oko ovoga uopšte ne treba da brinu jer je kondenzacija normalna pojava. Teslini čelnici navode da svetlosne grupe nisu potpuno zatvorene, pa kada automobil ne radi, odnosno kada svetla nisu upaljena prirodno je da dođe do kondenzacije. Kada se svetla upale i stvore toplotu, vlaga će da nestane.

Ovaj problem viđen je kod prednjih svetala, zadnjih, potom svetala za maglu, pa čak i kod kamere.

Rezime

Dakle, ima Tesla Model 3 svojih problema, odnosno dečijih bolesti. Sve su ovo nedostaci koje proizvođač može lako i brzo rešiti u budućnosti. Naravno, apsolutno je izlišno govoriti o tome da ovo ne bi trebalo da se dešava.

Ipak, čitajući ovu listu, da li ste nešto primetili? Nema problema sa mehanikom. Tesla je glavni deo svojih vozila, pogonski sklop i bateriju uradio kako treba. Stoga je degradacija baterije izuzetno mala, dok problemi sa elektromotorom do sada nisu prijavljivani.

Šta više, zbog malog broja pokretnih delova elektromotori mogu da traju izuzetno dugo, značajno duže od modernih turbo SUS agregata.

Svakako, Tesla je novi igrač na automobilskom tržištu, i još mnogo toga mora da nauči u vezi sa izradom vozila i završnom obradom. No, koliko brzo napreduju pitanje je trenutka kada će i to dovesti na veoma visok nivo.

Priredio Đorđe Platiša 

(4293)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Sa vlagom u svjetlima imam i ja problema, a nemam teslu.

Ercegovac

Не би заобишао један са продуженим дометом и перформансама . Таман био и бијеле боје .

Bungi

Treba nabaviti jedan za srednju mašinsku, gdje će djeca na smjeru za autolimare učiti kako se šteluju zazori na vratima i haubama karoserije.Nakon što ga oni prouče, dati ga automehaničarima a nakon njih u srednju elektro tehničku, autoelektričarima. Odlično nastavno sredstvo.

moron

One slike korozije su mi smešne … Šta je ovo, fiat 132 2000 ?

Don

Jok , mercedes do 2010.

BojanNeki

Hoće li biti vest da su Tesla motors akcije otišle dosta procenata gore jer prave profit u Q3, Model 3 se prodaje kao alva, Model Y stiže pre vremena, jer fabrika u kini stiže na vreme, što je keš koji poseduje Tesla motors porastao, što stiže i samovožnja uskoro, što je juče počela prodaja solarnog crepa v3, što je Musk poslao prve poruke preko njegovih skylink satelita…

Ercegovac

Е мој Бојане …

Срби и технолошки напредак, ово ти је најбоља асоцијација :

http://srbijuvolimo.rs/moja-srbija/kultura/item/4375-kako-je-prvi-telefon-stigao-u-beograd-prvo-srpsko-halo.html

BojanNeki

Hvala za tekst, odličan je i baš pravi pokazatelj mentaliteta.
Inače u obe od spomenutih tehnologija su bili uključeni naši pronalazači pa malo deluje kao apsurd.

Yankee

Smesno je da su ostvarili profit od „smesnih“ $150 miliona, a akcije porasle za 33% zadnja 2 dana … Sa druge strane, Ford je u istom periodu ostvario profit od $1,2 milijarde (i pored ogromnih troskova da zameni ponudu automobila sa novim krosoverima), ove godine ce imati profit od $7 milijardi, a akcije opet pale za 6,8% i iznose svega $8,7 (u poredjenju sa Teslinim $328) …

BojanNeki

To je tebi smešno. Nove kompanije koje oblikuju budućnost rastu a stari neinventivni divovi su osuđeni na propast ako se ne promene i prilagode. Tesla motors je postao najvredniji automobilski brend na američkom tlu, i GM si prešli pre koji dan. I ti opet priču kako je danas stanje a ja šta će biti sutra, a veruj mi da to sutra diktira i stanje akcija. Inače Fordu i drugim brendovima, odnosno obećanjima njihovih direktora, više niko olako ne veruje da će imati super električna vozila ili pokriven svet punjačima ili samovozeće automobile dok to ne vide svojim očima. Izgubili su… Pročitaj više »

Yankee

Neko ko postoji 16 godina (kao sto je Tesla) definitivno se ne moze nazvati „novim proizvodjacem“. Ford kad je bio 16 godina star vec je uveliko pravio profit i cinio 50% ukupne globalne prodaje svih auta. Ford (i GM i VW i Toyota i svi ostali) ima vremena da se prilagodi. Nafte ima jos za duuugo godina tako da Ford ne mora da zuri da u potpunosti zameni sadasnju prodaju sa elektricnom. Zasto bi zurio? Prave profit i imaju visoku prodaju – sve suprotno od onoga sta Tesla ima. Te price „Tesla investira u ovo ili ono“ – pa investiraju… Pročitaj više »

BojanNeki

Tesla motors je tek 7 godina prisutan sa potpuno svojim proizvodom na tržištu, ne računajući prerađen Lotus odnosno Tesla Roadster, te je to vrlo mlada fabrika u odnosu na ostale koje postoje po 100-120 godina. Svi proizvođači imaju vremena da se prilagode u odnosu na količine nafte u svetu ali ne i u odnosu na novonastalu konkurenciju. Pa svaka druga vest danas je kako neko pravi tkzv „Tesla killer“ ili se panično udružuju kako bi napravili nekakvu platformu i pravili konkurenciju Teslu u proizvodnji EV-a a samo ti imaš teorije kako je Tesla nebitan na tržištu. Što se tiče Muskovog… Pročitaj više »

Yankee

Firma postoji od dana kada je osnovana, a ne od dana kada je pocela da proizvodi odredjeni model. No, nema veze, neka bude da postoji 7 godina – to je opet vise nego dovoljan period da svaka ozbiljna firma postane profitibilna. Znam, znam, sad ces ti meni reci kako moraju da urade ovo ili ono pre nego sto stigne profit … A jel druge firme nemaju troskove? Jeste, Tesla gradi fabriku u Kini – pa gradi i svaki drugi proizvodjac fabrike sirom sveta. I to jos Tesla placa radnike daleko manje nego konkurencija jer im fabrike nisu pod sindikatima (prosecna… Pročitaj više »

BojanNeki

Joj šta ti sve napisa… Neću ti odgovarati jer nema smisla ali par reči o tvom omiljenom Fordu kod koga specijalno „volim“ model Pinto kojim je sedamdesetih praktično ubijao putnike, žive spaljivao, prilikom manjeg udara u gepek. Oko 900 ljudi je poginulo na taj način a Ford nije povlačio model sa tržišta niti popravljao nego je samo isplaćivao porodicama odštetu. To se više isplatilo. Danas imaju više tužbi za loše menjače nego što su neki proizvođači u svojoj istoriji napravili automobila. Mislim da je i pod istragom zbog varanja sa izduvnim gasovima kao i ostali veliki proizvođači prevaranti ali nije… Pročitaj više »

Yankee

Ja te nisam pitao da mi ispricas istoriju Pinta (i pri tom si napisao gomilu netacnih informacija) vec da mi kazes sta je to Ford rekao i pri tom slagao.