1. Home
  2. Vesti
  3. Reportaža
  4. Stellantisov atak na C segment
Stellantisov atak na C segment
12

Stellantisov atak na C segment

4.45K
12
Podelite sa prijateljima:

Novonastali Stellantis priprema veliki pritisak na C segment u Evropi, jednu od glavnih osovina Volkswagen grupacije. 

Nije nikakva tajna da će Stellantis ozbiljno „udariti“ na VW grupu na Starom kontinentu. Ofanziva je već počela u B segmentu, gde je Peugeot sa modelima 208/2008 za kratko vreme preuzeo dominantnu ulogu. Sličan scenario priprema se i za klasu iznad, gde je VW ipak značajno snažniji.

U C segmentu je suvereni vladar decenijama unazad Golf, ali mu odličnu podršku pružaju i njegovi rođaci, Škoda Octavia, Seat Leon i Audi A3. Nova generacija Golfa nije otpočela karijeru na blistav način, uz nekolicinu ozbiljnih problema koji prate nemački hečbek od njegove premijere. Pored toga, osmoj iteraciji Golfa prebacuje se poprilično neubedljiv izgled, kako spolja tako i iznutra.

Stellantis je ove godine pokrenuo pravi napad na C segment. Sve je počelo sa plasmanom fantastičnog DS4 koji je oduševio pre svega svojim dizajnom. Koliko će se nametnuti u veoma kompetitivnoj premijum atmosferi ostaje da se vidi, jer su mu rivali pored navedenog Audija A3, i Mercedes A klase, kao i BMW Serije 1.

Nakon DS4 imali smo priliku da vidimo i novu generaciju Peugeota 308. „Lav“ ima ogromna očekivanja od nove generacije 308-ice u čitavoj Evropi, a neki francuski mediji čak veruju da bi ovaj heč mogao da skine Golfa sa trona. Jasno je da ima potencijal, no ostaje da se vidi kako će kupci zaista reagovati na ovaj novitet.

Pre bi se moglo reći da neće jedan, već dva modela značajno ugroziti Golfa. Stellantis će prepisati recept koji je primenila PSA grupacija u B segmentu sa blizancima Peugeotom 208 i Opel Corsom. „Lavić“ je vrlo popularan na domaćem, francuskom tržištu, kao i u Južnoj Evropi, a beleži i vrlo dobre rezultate u ostatku Evrope.

Međutim, germanskom ukusu mnogo je bliža Opel Corsa sa konvencionalnijim izgledom i postavkom enterijera. Otud tako dobri komerncijalni uspesi Opelovog mališana u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Slično bi moglo da se desi i sa novom generacijom Opel Astre. Ona će nišaniti kupce u germanskim zemljama i u istočnijem delu EU. No, i 308-ica i Astra će imati još jednog „keca u rukavu“. To je potpuno električno izdanje, koje je već najavljeno za francuski model, te je jasno da će biti prisutno i kod nemačkog heča.

Osim toga, tu su još dva aktuelna kandidata iz Stellantisa koja su pripadnici C segmenta. Za početak, to je Citroen C4 koji je zaista unikatan model na tržištu sa svojim krosover izgledom i snažno izraženom linijom padajućeg krova. Nesvakidašnji dizajn trebalo bi da bude jedan od glavnih aduta za C4 koji je postavljen na CMP platformu, što mu je odmah omogućilo i potpuno električnu varijantu.

Drugi kandidat je Fiat Tipo koji gađa kupce sa nešto „plićim džepom“ naspram navedenih automobila. Tipo je nedavno prošao kroz ozbiljnu restilizaciju i dobio je i novu varijantu Cross koja uspešno koketira sa SUV segmentom.

Treba skrenuti pažnju na još jedan budući model. Očekuje se da će se u narednom periodu i Alfa Romeo vratiti u C segment sa novom generacijom Giuliette ili nekim drugim automobilom drukčijeg naziva. Giulietta će najverovatnije koristiti EMP2 arhitekturu koju upotrebljavaju i DS4, Peugeot 308 i nova Opel Astra.

Dakle, Stellantis je spreman da u potpunosti izazove VW grupu za dominaciju u C segment. Ne samo da su spremni, već ako sagledamo potencijale navedenih modela, evidentno je da su i sposobni za takav poduhvat. Vreme će pokazati…

AutoRepublika 

(4454)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Pa mislim da je Golf 8 namerno napravljen ovakav, neubedljiv, da bi se forsirala rugoba telefonskog imena, ID3.
Tako da mislim da Stellantis ima velike šanse da postane lider u C segmentu, jer zaista nudi svakakve modele, od prelepog novog Pežoa 308, preko pristupačnog Tipa, luksuznog DS4, a uskoro i Astre L, i Bože zdravlja nove Alfe u ovom segmentu.

Balkanboj

Stelantis nema u ponudi nijedan model koji će parirati Oktaviji. Ni približno. Da bude odmeren, skladan, super upotrebljiv. DS4 izgleda kao nešto što su kinezi napravili i daleko je od očiju kupaca koji bi uzeli A3. 308 dobro izgleda, ali sa onom kabinom to samo majka može da voli. Mrka kapa. Jedino nova Astra kao „germanizovani“ Pežo ima šanse na dojče tržištu. C4 je kao neko nedonošče, hteo bi da bude automobil i SUV ali nije nijedno. Baš šarena ponuda svega a u stvari pomalo ničega za Nemce i Britance. Voleo bih da vrate Alfu negde među žive. Siguran sam… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Balkanboj
Vladimir

Nije cilj oktavia vec golf 8, koji vise nijednim svojim kvalitetom nije ispred 308-ice, ali to moze uticati samo na individualne kupce u Nemackoj, jer je golf kao i oktavia pre svega kompanijsko vozilo i u tom smislu tesko bilo koji proizvodjac koji nije maticno nemacki tesko na tom trzistu najvecem u EU, moze ugroziti prodaju vw grupacije, bez obzira na objektivni kvalitet

Kockica

Zar nije još rano za poredjenje kvaliteta Golfa i nove 308ice?

Somint

Bmw ne mesaj sa vw, on je prica za sebe.

Cuore sportivo

Cuj nema… Pa Fiat Tipo je x puta ljepsi i iznutra u izvana od oktavije al nazalost nece stoka da ga kupuje.
Druga stva, nacionalno trziste za taj model je Turska a ne Italija, jer je Tursko auto prije svega, dosta vise se prodaje u Turskoj.
Ja bi tesko danas kupio nekog Fiata, jer sam visok 2m, međutim Tipa odmah, jer je odličan u svakom pogledu!!!

BB

Za tebe je Doblo 😄

don

wow, sile stelante versus sila osovine. 🙂

Cuore sportivo

Ma pobjeda je nasa sigurno!!!

don

100%

Cuore sportivo

Ma gubi wv, mora izgubiti ove godine!!!

Toma

Koji Pezo !!
Wolksvagen je zakon ! Uvek ostaje će bit ispred svih a Pezo na 5 mestu!