1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Neko je upravo platio 2,7 miliona dolara za Chevrolet Corvette iz 1967. godine
Neko je upravo platio 2,7 miliona dolara za Chevrolet Corvette iz 1967. godine

Neko je upravo platio 2,7 miliona dolara za Chevrolet Corvette iz 1967. godine

180
2
Podelite sa prijateljima:

Chevrolet Corvette će uskoro da proslavi čak sedamdeset godina postojanja, pa s tako dugom karijerom, za očekivati je da postoji veliki broj poželjnih i cenjenih modela. Ali, ako bismo morali da biramo jedno pokolenje koje je omiljeno gotovo svakom ljubitelju američkih automobila, to je svakako ono pod kodnom oznakom C2, to jest druga generacija.

Proizvodila se od 1963. do 1967. godine, a čak i u tom slučaju teško je izabrati favorita. Autor ove priče će vam reći da čast pripada modelu Corvette iz 1963. godine sa podeljenim zadnjim staklom, ali teško je ignorisati i one kasnije modele visokih performansi.

Jedan od njih iz 1967. godine je upravo prodat za 2,7 miliona američkih dolara, što ga čini drugim najskupljim primerkom Corvette iz istoriji (onaj skuplji je iz iste godine sa identičnim paketom opreme i 2014. godine je pronašao vlasnika za 3,9 miliona najmanjih zelenih novčanica).

Pa šta je tačno specijalno kod njega? Spomenuta godina je bila poslednja za C2, a u tu čast Chevrolet je spremio poseban paket pod kodnom oznakom L88.

Takva oznaka je ona od koje „svakom ljubitelju američke škole zastaje dah“ pošto označava da se ispod haube krije V8 motor zapremine 427 kubnih inča (7,0 litara). Reč je o verovatno najboljem „big block“ benzincu koji je Chevrolet proizveo u svojoj istoriji.

Ako pitate General Motors, razvijao je 430 konjske snage ukoliko ste koristili benzin najniže oktanske vrednosti, ali sa 103-oktanskim gorivom snaga je skakala na čak 560 „grla“. Doživljaj je dopunjen četverostepenim manuelnim menjačem, većim kočnicama i modifikovanim ogibljenjem.

Chevrolet je proizveo samo dvadeset jedinica, a razlog je čisto finansijske prirode. Naime, Corvette je već imala relativno visoku početnu cenu od 4.240 američkih dolara (oko 33.390 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti) dok je L88 paket dodao još 1.500 dolara (današnjih 11.820 dolara).

Dok navedene sume može nisu preterano velike za današnje standarde, tokom šezdesetih godina General Motorsu je bilo jako bitno da se Chevrolet ne meša u posao prestižnijem Pontiacu ili Oldsmobileu. Takođe ga niste mogli dobiti sa nekom osnovnom opremom, tipa s grejačima ili radijom, a uz sve to, većina primeraka s paketom L88 su korićeni za amaterski auto-moto sport i jako mali broj njih je preživeo, pa je visoka vrednost u neku ruku i očekivana.


Spomenućemo da je jedan od prethodnih vlasnika proveo čak deset godina kako bi restaurirao ovaj primerak i da je od tada prešao svega 348 milja (557 kilometara). Eksperti smatraju da je cena od 2,7 miliona dolara zapravo još niska i da je samo pitanje dana kada će ovaj primerak postati najskuplja Corvette u istoriji….

AutoRepublika

(180)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

„C2“ je po meni ubjedljivo najljepša Korveta sa najviše stila.

Northaxe

Meni C3