1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se pionir serijskih pikap kamioneta sa pogonom na šest točkova
Prodaje se pionir serijskih pikap kamioneta sa pogonom na šest točkova

Prodaje se pionir serijskih pikap kamioneta sa pogonom na šest točkova

2.28K
0
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se svi sećamo 2013. godine, kada je Mercedes predstavio fantastični model G63 AMG 6×6 i brzo osvojio srca svih ljubitelja automobila. Svi oni koji su imali prilike da ga vide i voze, imali su samo reči pohvale, a u naredne dve godine, model će pronaći tek nešto više od 100 kupaca. Međutim, ideja zapravo i nije bila nova i Amerikanci su imali sličan pikap kamionet čak sedam decenija pre Mercedesa.

Pričamo o legendarnom modelu Dodge Power Wagon koji se proizvodio u nekoliko navrata, i to prvo od 1945. do 1980. godine, a zatim ponovo od pre šesnaest godina, pa sve do današnjeg dana.

Power Wagon je bio zasnovan na vojnom modelu Dodge WC54 koji je razvijen za potrebe Drugog svetskog rata, a slično kao i Jeep, toliko se dopao vojnicima da je kasnije odobrena i serijska proizvodnja.

Verzija sa pogonom na svih šest točkova je bila skupocena opcija (standardni pogon je bio na četiri točka) i nije je mnogo kupaca izabralo, osim onih kojima je bio potreban terenac za ekstremne uslove. Pri tome, izbor same opreme je bio gotovo nepostojeći, pa se Power Wagon mogao naručiti samo sa kabinom sa dvoje vrata i dugačkom prikolicom.

Neko će reći da za model iz 1946. godine veća očekivanja i nisu postojala, ali zapravo korporacija Chrysler (čiji je Dodge inače deo) je predvodila industriju po pitanju inovacija. Ovaj konkretan model je dugačak 5,5 metara i širok 2,1 metar, što ga čini manjim od današnji pikap kamioneti američkih proizvođača.

Dok je većinski deo vozila restauriran i tako doveden u stanje da izgleda kao kada je napustio fabriku, iz nekog razloga, najveća izmena se može videti ispod haube. Tu se originalno krio V8 benzinac zapremine 318 kubnih inča (5,2 litre), ali je iz nepoznatog razloga početkom devedesetih godina „uglavljen“ Cumminsov dizel, pod kodnom oznakom 4BT.

Reč je o relativno nepoznatom agregatu sa samo četiri cilindra, ali veoma visoke radne zapremine (za broj cilindara) od čak 3,9 litara. Razvija svega 105 konjskih snaga i maksimalnih 359 Nm obrtnog momenta, a u prošlosti se pokazao izuzetno pouzdanim u manjim komercijalnim vozilima.

Pošto takva mehanika nije nuđena u originalnom izdanju, veliki je žal što neko nije izabrao moderniji Cumminsov dizel, pošto onaj iz 2021. godine razvija čak 440 „konja“ i maksimalnih 1.400 Nm obrtnog momenta. Neće nas iznenaditi ako jednog dana  i svemogući „Hellcat“ sa preko 700 „grla“ završi ispod haube, posebno sada kada ga korporacija Chrysler nudi kao zaseban atrikal.

Spomenućemo još jedan detalj, a to je onaj koji govori o tome da sat za merenje brzine krretanja pokazuje brojku od 256 km/h, iako u realnosti, sa 4BT dizelom pod haubom, Power Wagon jedva da uopšte može da dostigne i bilo koju dvocifrenu cifru.

Bilo kako bilo, retkost ovog modela kao i kompletna restauracija sa izuzetkom motora je ključni razlog zašto je njegova cena postavljena na povisoki nivo od 139.900 američkih dolara. Možda ovaj pikap nema svu onu tehnologiju i opremu kao spomenuti G63 AMG 6×6, ali to i ne mora da bude mana.

Jedno je sigurno – proveo je prethodnih 75 godina na ovoj planeti, i sigurno će još toliko.

AutoRepublika

(2280)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments