1. Home
  2. Sport
  3. Rak odneo „kraljicu Nirburgringa“ Sabinu Šmic
Rak odneo „kraljicu Nirburgringa“ Sabinu Šmic
6

Rak odneo „kraljicu Nirburgringa“ Sabinu Šmic

7.49K
6
Podelite sa prijateljima:

Reći da je Sabine Šmic legenda čuvene nemačke staze Nirburgring svakako nije dovoljno da se opiše karijera ove Nemice. Svi je se sigurno sećamo po gostovanju, a kasnije i kao jednog od voditelja, serijala Top Geara gde je posramila „velikog“ Džeremija Klarksona tako što je za volanom kombija umalo nadmašila njegovo vreme u Jaguaru, ali Sabine je mnogo više od toga. Nažalost, tužne vesti stižu iz Nemačke ovih dana pošto je Šmicova preminula u utorak posle višegodišnje borbe sa rakom. Nije stigla da napuni 52 godine.


Sabine Šmic je rođena 14. maja 1969. godine u blizini nemačke staze, a amaterskim auto-moto sportom se počela baviti od malih nogu. Pobedila je na trci izdžljivlosti 24 sata Nirburgringa 1996. i 1997. godine, a po prvu put je stigla u centar pažnje kada je dobila posao da upravlja modelom BMW M5, koje je služilo kao taksi vozilo na ovoj stazi dugoj 20,8 kilometara.

Upravo je tada i dobila nadimak „kraljica Nirburgringa“ i veruje se da je prevezla preko 20 hiljada krugova. Usledili su pozivi lokalnih automobilskih emisija, a svet je definitivno saznao za nju u decembru 2004. godine kada je gostovala u jednoj epizoda slavnog britanskog serijala Top Gear.

Prvo se brbljivi Klarkson hvalio kako je prevezao krug za devet minuta i 59 sekundi za volanom Jaguara S-Type (doduše sa dizel motorom). Sabine je nadmašila njegovo vreme za 47 sekundi sa ovom limuzinom, a onda je predstavila sledeći izazvoz ispred sebe – ostvariti bolje vreme od Klarksona za volanom komercijalnog kombija. Izbor je pao na Ford Transit, ali i pored svih napora Sabine je završila sa slabijim vremenom za devet sekundi.

Nemica će kasnije biti jedan od voditelja Top Gear-a u periodu od 2016. do 2020. godine, upravo nakon odlaska Klarksona. Spomenućemo i podatak da se tokom sezona održanih 2015. i 2016. godine, takmičila na domaćem terenu u Svetskom šampionatu turističkih automobila (WTCC), ali bez značajnijih uspeha.

Proteklog leta Sabine je objavila na društvenoj mreži Facebook da se već tri godine bori protiv raka, i iako se situacija na kratko poboljšala, rak se vratio i bila je primorana da ponovo krene sa lečenjem. Preminula je 16. marta 2021. godine.

Počivaj u miru kraljice Nirburgringa.

Podsećanje kroz video klipove.

AutoRepublika

(7489)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

r.i.p.

S mile

Neka joj je laka zemlja. Fantasticna zena. Rano odvezla poslednji krug.

Balkanboj

Retko koja žena je ostavila traga u auto sportu. Sabine je to činila sa osmehom, kroz šalu.

Die beste frauen Autofahrerin.

Laki

Milina je bilo gledati za volanom.

Ера

Одличан текст о легенди,незабораван осмех за време жестоке вожње комбија,то нико до тада није урадио.Натерала је уштогљеног Британца да се додатно зацрвени.Нека Ти је вечна слава.

Gox

RIP Kraljice