1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Porsche Tapiro
Zanimljivost dana: Porsche Tapiro

Zanimljivost dana: Porsche Tapiro

7.27K
3
Podelite sa prijateljima:

Vraćamo se u sedamdesete godine i vreme čuvenog klinastog dizajna.

Pogledajte dobro ovaj konceptualni automobil, eliminišete značku Porschea i razmislite na koji model vas podseća? Možda na legendarni DeLorean DMC-12?

Svakako da jeste tako, jer je Porsche Tapiro u jednu ruku bio svojevrsna preteča ovog vozila. Porsche je za dizajniranje tog koncepta unajmio studio ItalDesign, koji je dobio zadatak da stvori potpuno novi model od već postojećeg 914/916. Za dizajn se na kraju pobrinuo čuveni Đorđeto Đuđaro.

Nesvakidašnji Porsche predstavljen je daleke 1970. godine na Salonu automobila u Torinu gde je privukao ogromnu pažnju javnosti. Klinasti dizajn bio je glavna odlika eksterijera, a dozu atraktivnosti donosila su i “leptir” vrata. Koncept je bio 8 cm duži i 10 cm širi od izvornog modela sa drastičnom vizuelnom razlikom. Bio je zamišljen kao dvosed i posedovao je međuosovinsko rastojanje od 2.450 mm.

Na zadnjem kraju vozila dominirala je obilata upotreba pleksiglasa dok se napred, tik iznad vetrobrana nalazio usisnik za vazduh. Sve je to činilo da Tapiro izgleda jedinstveno. Vrlo je zanimljivo i rešenje prtljažnika, čiji je poklopac takođe bio poput “leptir” vrata.

Sam naziv modela potiče od južnoameričke životinje tapir, rođaka svinje. Pomalo čudan odabir naziva, ali bile su to vesele sedamdesete, odnosno njihov početak. Još jedna zanimljivost kod modela Tapiro jeste da se iznad natpisa Porsche na automobilu nalazila značka Volkswagena!

Porsche Tapiro je koristio 2,4-litarski bokser motor sa šest cilindara. Raspolagao je sa 220 ks i pogonska jedinica bila je uparena sa petostepenim manuelnim menjačem. Automobil je bio potpuno funkcionalan, kao što je to često bio slučaj sa konceptima iz tog perioda. Prema zvaničnim podacima bio je u stanju da dostigne velikih 245 km/h.

Nakon Torina, ovaj koncept bio je na turneji na više svetskih auto-salona, da bi poslednji put bio izložen u Barseloni. Nakon toga je prodat i navodno kupio ga je kompozitor Valdo de los Rios. Ovde priča ostaje pod velom misterije jer postoje dve verzije.

Prva je da je automobil teško oštećen u saobraćajnoj nesreći, a druga je da je na vozilo bačena bomba. Bilo kako bilo Tapiro je bio gotovo uništen, a kao izglednija opcija čini se potonja varijanta priče.

Ipak, rukovodstvo ItalDesigna želelo je da otkupi i takav četvorotočkaš. Postojali su planovi da se ovaj koncept restaurira i dovede u vozno stanje, ali se na kraju od toga ipak odustalo.

Umesto obnove, Italijani su rešili da ga iskoriste kao statuu ispred svog sedišta, gde je Tapiro neko vreme stajao kao simbol dizajnerskih uspeha ove kompanije. Danas je smešten u muzej koji čuva uspomenu na njegovog tvorca – Đorđeta Đuđara.

Đorđe Platiša

(7267)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Nestalo Đuđaru poršeovih znački pa okačio folcikinu:-)Prototip ima nekih rješenja koja nikad nebi zaživjela u seriskoj prpizvodnji.Stakla na krovu vrata „galebovih krila“ u praksi bi jako propuštala sunčevu svjetlost i toplotu.?Vrata imaju jako mali prozorčić što u praksi nije baš zgodno.Klinasti oblik donjeg dijela vrata bio morao poprimiti više klasičan-kvadratni oblik kao bi se prozor mogao skroz otvoriti.Zadnja hauba iz 2 dijela teško bi našla svoje mjesto u proizvodnji.Prije bi odgovarala jednodijelna od stakla kao kod Pontiaka TransAm i Opel Tigre.Zadnji kraj gdje je preko zadnjih lampi prevučeno jenodijelno staklo , zbog zamjene sijalica nebi sigurno bilo u serijskoj proizvodnji… Pročitaj više »

Matori

Logično je da kao naslednik modela 914 ponese Fau Vau značku.

Xtrimi

Moramo da pregledam kutiju sa igrackama cini mi se da imam ovakav automobicic