1. Home
  2. Vesti
  3. U Evropi će se za 4 godine udesetostručiti broj automobila proizvedenih u Kini
U Evropi će se za 4 godine udesetostručiti broj automobila proizvedenih u Kini
0

U Evropi će se za 4 godine udesetostručiti broj automobila proizvedenih u Kini

335
0
Podelite sa prijateljima:
Broj automobila koji su sklopljeni u Kini a potom otpremljeni ka kupcima na evropskom tržištu se u ovom trenutku procenjuje na brojku od oko 50 hiljada. Procene govore o tome da će ta cifra biti deset puta veća već do 2025. godine. Ironično, ovakve prognoze su utemeljene ponajpre u proizvodno-prodajnim planovima evropskih marki.

Evo primera iz sveže prošlosti. Nedavno smo izvestili da će perjanica marke DS, sedan DS9 biti montiran u pogonima izgrađenim u Narodnoj Republici Kini. Međutim, to što će biti izrađivan u Kini nikako ne znači da neće biti nuđen na Starom kontinentu, jer će se iz Azije otpremati ka nama. Pre dva-tri dana pisasmo i Citroenu C5, i tom prilikom smo naveli koji se još sve automobili sklapaju u Kini, pored istorodne najave i za novi C5.

„Kina bi mogla da nokautira evropsku automobilsku industriju“, upozoreno je u izveštaju koji je potpisala relevantna kuća iz oblasti razumevanja automobilske industrije France Stratégie. Kineski proizvođači Geely, Aiways i Dongfeng se već fokusiraju na evropsko tržište, a za sada je oko 50 hiljada četvorotočkaša izrađenih u Kini, prodato u Evropi, i to na godišnjim osnovama. Prognozu da će doći do desetostrukog rasta te cifre do 2025. dala je konsultantska kuća IHS Markit, pri čemu navode da će to često biti električna vozila atraktivne cene.

Ali, pred kineskim markama je dug put kako bi ubedli evropske kupce da su njihovi proizvodi dobra kupovina, tako da će talas „Kineza“ zapravo predvoditi, kako rekosmo Evropljani. Među liderima po ovom pitanju se već nameću: Volvo, Dacia, Citroën pa čak i sami Daimler sa svojim Smartom, ili pak BMW s krosoverom označenim sa ix3.

Ono što evropske proizvođače privlači Kini jesu niži troškovi poslovanja, blizina proizvođačima baterijskih pakovanja, ali isto tako i mogućnost temeljnije ponude modela iz sopstvene game, i to kupcima na najvećem svetskom tržištu.

AutoRepublika

(335)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments