1. Home
  2. Vesti
  3. U Americi je moguće dobiti novi električni automobil za samo 49 dolara mesečno
U Americi je moguće dobiti novi električni automobil za samo 49 dolara mesečno
0

U Americi je moguće dobiti novi električni automobil za samo 49 dolara mesečno

2.17K
0
Podelite sa prijateljima:

Dok električni automobili polako, ali sigurno postaju deo svakodnevnog života, lista kritika se nikako ne smanjuje. Ukoliko sagledamo takvu listu, većina kritičara će reći da automobili na struju ne valjaju jer sa jednim punjenjem baterija ne mogu da stignu od Beograda do Grčke, odnosno do mora, i da će ostati verni tradicionalnim dizelima. Problem je naravno i u ceni, pa i pored svih subvencija, za električne automobile je još uvek potrebno izdvojiti veće sume novca nego za one koje pogoni motor s unutrašnjem sagorevanjem goriva.

General Motors se nada da je našao rešenje takvom problemu na američkom tržištu, tako što će vam prodati potpuno novi model Chevrolet Bolt za samo 49 dolara mesečno. Ako zvuči previše dobro da bi bila istina to je zato što i jeste i potrebno je pročitati sitnim slovima šta takva „prodaja“ zapravo zahteva.


Za početak, ne radi se o klasičnoj prodaji već o lizingu. U Sjedinjenim Američkim Državama lizing je veoma sličan iznajmljivanju automobila, pa će vam ga izložbeno-prodajni salon dati da korišćenje (obično na 24 ili 36 meseci), a nakon tog perioda vi ga vraćate nazad i imate opciju da ga otkupite za njegovu vrednost ili da se jednostavno raziđete gde više nemate nikakve odgovornosti.

Ali, čak i u takvim uslovima 49 najmanjih zelenih novčanica mesečno zvuči kao fantastična ponuda, a Chevrolet će vam reći da pritom morate da uplatite 3.995 dolara kao ulog, to jest depozit. Ponuda takođe važi samo za prethodnu generaciju Bolta, a ne za novi model o kojem smo nedavno pisali.

Ako se na kraju odlučite za lizing, obim godišnje vožnje je limitirana na 10.000 milja (16.000 kilometara) i vlasnik će morati da plati dodatnih 25 centi kazne, tačnije odštete ili naknade za svaku dodatnu pređenu milju. Isti izložbeno-prodajni salon vam može i prodati Bolt sa popustom od čak 19.000 dolara, odnosno ispod fabričke cene od 40.220 „zelembaća“, a ukoliko kupac nije voljan da prihvati tako velike popuste može se kvalifikovati i za „beskamatno finansiranje“ na period od 84 meseca.

U prevodu, uz „beskamatnu“ ponudu, popust od 19 hiljada dolara ne važi, pa pošto je kupac primoran da plati fabričku cenu, taj navodni popust je u stvari kamata na „beskamatni“ kredit. Ukratko, sumnjamo da će ovo iko prihvatiti, i da je ovakva lažna ponuda uopšte legalna u Americi.


Radi poređenja, cena za novi Bolt iz 2022. godine, koji stiže u salone tek krajem godine, će iznositi 31.995 dolara pre subvencija. Oba modela dele većinu mehanike što znači da su u stanju da pređu 414 kilometara s jednim punjenjem baterije.

Očekujemo odgovor od konkurencije, ali nema sumnje da će uskoro doći vremena kada će automobili na struju koštati koliko i oni sa SUS motorima. Chevrolet je definitivno započeo taj trend, s tim što mislimo da će se u cenovnom smislu nakratko naći, susresti u zoni koja će biti dostignuta rastom cena konvencionalnih, pre nego padom cena električnih četvorotočkaša i to sve pre nego što uskoro izumre motor s unutrašnjim sagorevanjem…

AutoRepublika

(2168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments