1. Home
  2. Vesti
  3. Cupra ugrađuje Audijev petocilindraš u svoj SUV
Cupra ugrađuje Audijev petocilindraš u svoj SUV
0

Cupra ugrađuje Audijev petocilindraš u svoj SUV

213
0
Podelite sa prijateljima:

Cupra je u ranijem delu današnjeg dana potvrdila da radi na krosoveru Formentor V5Z, koji će za potrebe pogonske jedinice iskoristi poznati petocilindraš marke Audi. Pomenuti motor poseduje radnu zapreminu od 2,5 litara i računa na ispomoć turbo punjača.

Ljubitelji sportskog Volkswagena Golf su se dugo nadali da bi se ovaj čuveni turbobenzinski petocilndraš mogao naći i pod haubom njihovog ljubimca, poučeni dosadašnjim iskustvom s nemačkog grupacijom u kojoj „skoro svi dele skoro sve“. Ovaj motor se inače pronalazi u celoj gami četvoročkaša s oznakom RS.

Međutim, ovaj motor se nikada nije našao pod haubom nekog Golfa, pre svega zbog bojazni glavešina konglomerata da bi moglo doći do interne konkurencije, odnosno do kanibalizma između petocilindarskog Golfa i Audija RS3, imajući verovatno slična iskustva s Audijem S3 i njegovim parnjakom iz Golfove game.

Sada je očigledno procena rukovodstva grupacije da je rizik od pogubnog intrakompanijskog rivalstva drastično manji s markom Cupra. Španski brend je prvi unutar grupe koji će moći da koristi ovaj Audijev biser tehnike. Nužno je u ovom trenutku naglasiti i da je to poslednji serijski petocilndraš na svetu.

Cupra će dana 22. februara predstaviti novu varijantu Formentora, a od nje će se „zelenima“ dizati kosa na glavi. Ako se pitate zašto, onda da kažemo da će latinski SUV razvijati više od 400 konjskih snaga, nuditi pogon na točkove obe osovine i ogromne ekološke penale u zemljama koje fiskalnu politiku prilagođavaju težnji ka očuvanju prirodne sredine.

AutoRepublika

(213)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments