1. Home
  2. Prezentacije
  3. Američki prodajni hit Ford F-150 debitovao u četrnaestoj generaciji
Američki prodajni hit Ford F-150 debitovao u četrnaestoj generaciji
24

Američki prodajni hit Ford F-150 debitovao u četrnaestoj generaciji

541
24
Podelite sa prijateljima:

Ford F Serije je proizvod kojem nije potrebno veće predstavljanje. Još od svog debija, upriličenog 1948. godine, slavni američki pikap kamionet je pronašao oko 40 miliona mušterija, iako je njegova prodaja limitirana uglavnom na severnoamerički kontinent i par država Bliskog istoka. Ovaj model je takođe izuzetno bitan za kompaniju, pošto donosi oko 90% njegovog godišnjeg profita, što i nije neko iznenađenje kada se zna da je prosečna prodajna cena čak 47.000 američkih dolara.

Ford F-150 – prednji kraj i bok

Kamioneti iz F Serije su postali najprodavaniji američki pikap 1977. godine i najprodavanije vozilo četiri godine kasnije, a obe titule čuva do današnjeg dana. Srce ponude F Serije čine F-150, osnovni i najjeftiniji model, a u ponudi je i veće SuperDuty izdanje s različitim podvarijantama (F-250, F-350 i F-450).

Ford F-150 – zadnji kraj

Šta nam je Ford spremio za 2021. godinu?

Pa za početak, stara poslovica kaže da ono šta nije pokvareno ne treba popravljati. Iako stara pet godina, F Serija je prošle godine u Americi privukla čak 896.526 kupaca, što je bilo daleko više nego konkurencija iz Chevroleta, GMC-a, Rama, Toyote i Nissana. Znajući to, niko ne može da bude iznenađen što novi F-150 i ne izgleda nešto posebno novo, ali Ford kaže da je čak 92% delova novo ili značajno unapređeno. Proizvođač dodaje da je proveo preko 1.000 sati u razgovorima sa sadašnjim vlasnicima kako bi uvideo koje su izmene najpotrebnije. Pa krenimo redom …

F-150 možda izgleda kao kocka, ali proizvođač kaže da je reč o najaerodinamičnijem američkom pikapu u serijskoj proizvodnji. Takav uspeh je ostvaren zahvaljujući prednjem braniku koji automatski namešta najaerodinamičniji ugao pri prbzinama od preko 70 km/h.

F-150 je i dalje jedini pikap na tržištu s aluminijskom školjkom pa je samim tim za oko 300 kilograma lakši od svakog konkurentskih primeraka. Dimenzije se nisu izmenile u značajnoj meri, pa je kamionet sada nešto viši i širi, ali se generalna ideja nije promenila.

Farovi su sličniji onima na većem modelu SuperDuty i po drugi put za redom su postavljeni u vertikalnom stilu. LED osvetlenje je sada standardno na svim verzijama, a Ford je posebno ponosan na stil maske hladnjaka. Kupac će moći da bira između čak 11 takvih rešetki, od onih plastičnih pa do hromiranih. Otvorena je i mogućnosti izbora jednog od 13 različitih stilova koji karakterišu stil felni, a veličina se kreće od 17 do 22 inča. Kao i u prošlosti, u izboru će biti tri dimenzije putničke kabine i dve dimenzije prikolice.


Mnoge veće promene stižu u putničkoj kabini. To će posebno radovati potencijalne kupce jer na račun enterijera, inače tradicionalno najlošijoj karakteristici Fordovih vozila, stizalo je najviše kritika.

Ram je prošle godine podigao standarde s njegovim modelom u više varijacija (1500/2500/3500) pa je Ford morao da odgovori. Za početak, dizajn je potpuno nov, a materijali su osetno boljeg kvaliteta. One jeftinije verzije kao što su XL i XTL sada pružaju monitor dimenzije 8,0 inča po dijagonali, dok je u izboru i onaj od 12,0 inča.

Svi modeli stižu sa novom generacijom poznatog Sync 4 sistema koji će kontrolisati svu zabavu i elektroniku, a vlasnik može da poveže i svoj pametni mobilni telefon zahvaljujući bežičnoj vezi ostvarenoj preko Apple CarPlay i Android Auto opcija konektivnosti. Vlasnici sada mogu i da skinu aplikaciju poznatu kao FordPass preko koje je moguće otključati i zaključati vozilo, kontrolisati uređaj za klimatizaciju i startovati motor. Sve to naravno upotrebom smart mobilnog telefona.

Tu je još nekoliko zanimljivih detalja, mada treba spomenuti da su oni rezervisani samo za one skuplje verzije. Primera radi, pritiskom na dugme, ručica menjača se spušta u pod, pa vlasnik može zapravo na napravi mali sto tako što će otvoriti kutiju između sedišta. Oba prednja sedišta se takođe mogu spustiti pod uglom od 180 stepeni, a na taj način vlasnik i putnik mogu da odmore tokom vožnje na duže relacije. Tu je i između osam i 18 zvučnika kao i 4G bežična konekcija.

Ford F-150 – „ručica“ menjača

Po pitanju tehnologije, Ford je posebno ponosan na kuku preko koje je moguće zakačiti prikolicu čak i ako se ona ne nalazi direktno iza vozila, a to je ostvarljivo zahvaljujući „džojstiku“ (sličnim onom iz video igrica) koji može da pomeri kuku nekoliko centimetara u svakom pravcu.

Tu je i Fordova verzija „auto-pilota“, mada proizvođač nikako ne voli da koristi ovu reč i kaže da se zapravo zove „Active Drive Assist“ (aktivna vozačka pomoć). Nivoi opreme se ponovo svode na XL, XLT, Lariat, King Ranch, Platinum i Limited dok će Raptor debitovati nešto kasnije.

Velika pažnja je posvećena i na vrata prikolice. I ovo je kategorija gde su GMC i Ram odmakli Fordu prethodnih godina, pa je američki gigant uradio nešto povodom toga. Ponovo je ponuđena stepenica za lakši ulazak u prikolicu, a vrata prikolice sada mogu da posluže i za radne obaveze. Primera radi, duž celih vrata se nalazi metar, kao i držači koji mogu da „zategnu“ drvo tokom rezanja i generalno, tokom rada.

Otvori dozvoljavaju radniku lokaciju za olovke, tablet i ostali alat koji bi bio na dohvat ruke. U prikolici je nekoliko utikača za struju od 110 i 220 volti pa je sada obavljanje poslova lakše nego ikada pre.

Detalj koji privlači najmanje pažnje je mehanika

Ne zato što je loša, već zato što se praktično nije ni izmenila, što možda i ne mora da bude mana. U ponudi je ponovo pet benzinaca, jedan dizel i potpuno novi hibridni model. Po pitanju atmosferskih benzinaca, tu je poznati 3,3-litarski V6 sa 290 konjskih snaga (dostupan samo u najjeftinija dva nivoa opreme) kao i čuveni Coyote 5,0-litarski V8 sa 395 „grla“.

Ford očekuje da će većina kupaca da se odluči za jedan od tri EcoBoost turbobenzinca. Onaj najmanji, zapremine 2,7-litara, stiže sa 325 „konja“ dok je 3,5-litarski dostupan u verzijama s 375 i 450 konjskih snaga (ovaj poslednji je rezervisan samo za Limited paket opreme).

Jedini dizel u ponudi, onaj zapremine 3,0 litre, ponovo stiže sa 250 „grla“. Jedini menjač je desetostepeni automatik razvijen u zajedničkoj saradnji sa General Motorsom, a snaga se prenosi na zadnje ili sva četiri točka. Novi hibrid će biti zasnovan na spomenutom 3,5-litarskom turbobenzincu i nosi oznaku PowerBoost. Električni agregat će dodati 47 konjskih snaga što nam govori da njegova ukupna snaga iznosi 422 „grla“. Sa jednim sipanjem goriva u rezervoar kapaciteta čak 113 litara, PowerBoost će biti u stanju da pređe i do 1.120 kilometara između punjenja, a pri tom će moći i da povuče terete teške do šest tona.

 

Proizvodnja i prodaja startuju krajem godine, a cene će se kretati od 30.000 američkih dolara, pa sve do preko 80.000 zelenih novčanica. Dok će neko okriviti Ford što je previše igrao na sigurnu kartu, teško je očekivati od bilo kog proizvođača da u potpunosti izmeni uspešnu formulu.

Sa druge strane, Ford baca sve karte na popularni pikap pošto trenutno ima samo četiri profitabilna proizvoda u celom svetu. Malo je reći da pritisak postoji, ali Amerikanci imaju običaj da kažu da je F-150 najbolji čak i kada ima loš dan …

Zoran Tomasović

(541)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

24 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Impresivan napredak po potrosnji su napravili … Moj 2005 F-150 je imao 240 ks pa je sa rezervoarom od 27 galona (102 litre) prelazio jedva 300 milja (480 km). A sada 422 ks sa rezervoarom od 30 galona (113 litara) prelazi 700 milja (1.120 km).

comment image

moron

Sa 422 ks troši 10 litara na 100 km?
U kakvom režimu vožnje?

Renault Terminator

Sve se vrti na 2000 obrtaja mozda malcice vise,da ne vjerujes za benzince automatike tih godista…

Renault Terminator

Da ne znam….cak bi ga i pozelio.Ovako ga i neprijatelju ne zelim.

Yankee

Ovoga sa slike ne znas. 😉

Stari Dejan

A zašto ima zatamnjenu tablicu? Da te ne jurimo po Minesoti? 🙂

Yankee

Wisconsinu. 🙂
Nemam ga vise, prodat je pre nekih 6-7 godina.

Renault Terminator

Znam hebo ih ti…Vozio sam takav 2006 samo sa 4 vrata,plavi spolja unutra bijela koza,Lariat oprema ako sam dobro napisao.Na tom primjerku je zvekno mijenjac,opravka je bila paprena.

Yankee

Eto vidis moj nije imao problema sa menjacem, mada jeste sa kocnicama kada sam ga dugo ostavio da lezi u garazi dok sam bio u Evropi.
I to sam ga kupio novog za $15.000 i posle 8 godina prodao za $15.000.
Nego, isao sam prosle sedmice da gledam jednu Tundru. Hocu pikapa, ali cisto da ga imam za poslove sa strane, tako da ne zelim mnogo da potrosim. Tundra 2004. godiste, 4.7 V8, presla 190.000 milja, mehanika u neverovatno dobrom stanju. Ali brate zato limarija katastrofa, vidi se da je sasija radjena, prikolica unutra kao da je od papira.

Renault Terminator

Sto ne uzmes Takumu?Ja bi prije Takumu,nije velika ali opet dovoljna.

Yankee

Ima par razloga. Pre svega, to ce biti vozilo koje cu koristiti samo po potrebi sa vremena na vreme, tj. kupujem zajedno sa bratom. Tako da ne zelim da potrosim nesto mnogo novca, max tu oko $5.000. Tacoma neverovatno dobro zadrzava cenu tako da su 15-ak godina stare Tacome zapravo skuplje nego Tundre. E sad, bratu je kljucna velicina prikolice jer ima kucu i nesto radi non-stop oko kuce, dok je meni kljucna vuca broda koji planiram da kupim. Tako da Tacomin I4, pa ni V6, ne zadovoljavaju to jer treba izvuci brod od 4-5 tona iz vode. A Tacoma… Pročitaj više »

Renault Terminator

Uvezi Hiluxa 3.0 d4d😁.Izvuce bez problema sve i nece puci na pola sigurno.

Yankee

Ne pricam o nekom malom ribarskom camcu vec o ovakvom pontoonu. Zaneo bi Hilux svaki put kad malo jace prikocim.

comment image

Renault Terminator

Kod vas je bar siroko..nema u sta da se udari kada zanese😁

moron

Pojela korozija ovu Toyotu?
„Bem“ ti kola …

Yankee

Sto bi ‘merikanci rekli – rust bucket.

comment image

moron

Ova je bila deceniju „na dnu okeana“?

Yankee

90% Tacoma iz ranih 2000-ih godina su takve. Toyota i dan danas se bori sa tuzbama nezadovoljnih vlasnika.

Renault Terminator

A sto hoces Toyotu,sto ne gledas F150 tog godista,ti si ipak Fordista😁.

Yankee

Gledam sve full-size pikape.

Ovoga idem provozati sledece sedmice.

comment image

moron

Siguran sam da se neki poklonici brenda i danas kunu da je sve to samo fotomontaža, a da se one slike koje si okačio odnose na primerke koje su vlasnici redovno držali parkirane na dnu Meksičkog zaliva …

Yankee

Ja bi im rekao da postoji razlog zasto Top Gear nije uzeo nijednu Hilux iz kisne Britanije kada je radio test izdrzljivosti vec su isli da je traze u pustinjskom delu Australije … 😉

moron

🙂

Stari Dejan

Moram da priznam da mi se ovo pozadi sa zadnjim vratima mnogo sviđa. Već na slici sam dobio hiljadu ideja kako bi to mogao da iskoristim negde na terenu, u planini ili tako nešto. Odličan (5) za taj deo!