1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovala nova generacija Subarua Crosstreka
Debitovala nova generacija Subarua Crosstreka
2

Debitovala nova generacija Subarua Crosstreka

851
2
Podelite sa prijateljima:

Krosover Subaru Crosstrek je u matičnom Japanu debitovau u septembru prošle godine zamenjujući model nazvan XV. Sada je upriličena i američka premijera koja je zapažena ne samo zbog prikaza novih verzija. Po pri put su Sjedinjene Države postale tržište za ovaj model. Kros verzija modela Impreza je tokom dvanaest godina uspela da dostigne prodajni tiraž od milion primeraka na tom tržištu, a poslednjih godina je postala i najpopularniji model kompanije kod kupaca.

Na primer, tokom 2022. godine, oko 155 hiljada primeraka Crosstracka je prodato na toj teritoriji. Upravo iz svih pobrojanih razloga je i logično to što se nova generacija ovog modela neće sklapati samo u Japanu, već i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Istina, samo starije verzije pogonjene motorom zapremine 2,5 litara koji odbacuje 185 konjskih snaga i najviši obrtni moment od 241 Nm će biti sklapan u fabrici Subarua sagrađenoj u Indijani, s tim da će biti ponuđeni na tržištu te države negde tokom leta.

Ali, novije verzije s dvolitarskim atmosfercima i 154 konjskih snaga i 197 Nm će nastaviti da pristižu iz Japana i pojaviće se u izložbeno-prodajnim salonima već na proleće. Uzgred budi rečeno, Crosstrek je na matičnom tržištu ponuđen jedino s hibridnim pogonskim sklopom nazvanim e-Boxer. Integriše atmosferski bokser motor zapremine dve litre sa 145 konjskih snaga i električni motor koji dodaje 14 „konjića“.

Sva vozila složena u Americi će posedovati CVT menjač Lineartronic, integralni pogon, elektronski sistem aktivnog vektorisanja obrtnog momenta (upravljanje vektorom potiska korišćenjem standardnih kočnica), kao i režim vožnje namenjen negostoljubivim terenima X-Mode.

Klirens vozila namenjenih Amerikancima će biti 220 milimetara, zavisno već od konfiguracije, dok će točkovi Crosstreka integrisati naplatke prečnika 17 ili 18 cola.

Na listi serijske opreme se nalazi duet sedmoinčnih ekrana osetljivih na dodir koji su montirani na centralnoj konzololi. Gornji je odgovoran za multimedijalni sistem Starlink, kao i uređaj za navigaciju, dok je donji namenjen upravljanjem funkcijama klima uređaja i postavkama mašine.

Skuplje modifikacije nudi jedinstveni displej dijagonale 11,6 cola. U standardni paket opreme je uključen set elektronskih pomagala nazvanih EyeSight. U današnje doba zvuči nestvarno, pa je stoga posebno važno i lepo naglasiti da Subaru nije menjao uvodnu cenu pri smeni generacija modela Subaru Crosstrek. Dakle, cena će ostati na starom nivou od 25 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(851)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ma, ovo je u osnovi evropski XV, nikakav „novi model“ ovo nije.
A i već je Evropi odavno dostupan sa ovim 2,0 MHEV.
Onaj „sramotni“ 1,6i bolje i ne pominjati. Više je primeren za Ladu Vestu

Bungi

Sledeći bokser motor možeš da dobiješ samo kod Poršea 911 i to po enormno višoj cijeni.