1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi put u istoriji: Kineski automobili su traženiji od nemačkih i američkih u Australiji!
Prvi put u istoriji: Kineski automobili su traženiji od nemačkih i američkih u Australiji!
5

Prvi put u istoriji: Kineski automobili su traženiji od nemačkih i američkih u Australiji!

4.73K
5
Podelite sa prijateljima:

Prodaja novih automobila koji su proizvedeni u Kini je tokom prošlog meseca u Australiji prevazišla po broju isporuka one koji su sklopljeni u Nemačkoj i Americi, što je prvi put da se tako nešto dogodi u automobilskoj istoriji, a do čega je došlo kao posledica rasta prodaje od 156% spram prvog meseca 2020. godine.

Kina je na osnovu prodajnih rezultata registrovanih na australijskom tržištu za 2020. godinu, i uz rast od 70% spram 2019, postala šesta najveća zemlja po poreklu proizvedenih motornih vozila na svetu, a sada je na osnovu januarske prodaje u zemlji kengura izbila na četvrtu poziciju, odmah iza Japana, Tajlanda i Južne Koreje.

Zvanične prodajne statistike za prethodni mesec su objavljene u sredu, odnosno ranije danas i s njima je u jvanost izašla Savezna komora automobilske industrije, gde se navodi da je 4.198 primeraka vozila montiranih u Kini našlo put do srca australijskih kupaca. Nemačkih automobila je isporučeno 3.078 primeraka, dok je američkih otpremljeno 2.056 jedinica.

Kineski automobili su se na rang listi uglavili između Amerikanaca, koje su pretekli u avgustu 2020. i Nemaca. Međutim, u januaru su iza Kineza ostali i Nemci, što je presedan u dosadašnjoj istoriji.

Među kineskim markama su najveći skok u januaru zabeležile MG i LDV. Obe su pod kontrolom konglomerata koji često pominjemo SAIC. Ističe se i nedavno preimenovani GWM Haval, koji je počev od januara objedinio prodajna postignuća dve marke (koje su spojene u jedinstveno ime).

U januaru 2021. je MG zabeležio rast prodaje od 162% (od 919 na 2.408 primeraka) pa je tako kineska marka zamalo propustila da se nađe na „top ten“ listi, zauzimajući jedanaesto mesto. Prodaja brenda LDV se udvostručila (sa 384 na 770), dok je GWM Haval narastao za 135% (od 326 do 769).

Uostalom, pogledajte tabelu, možda je indikativna i u globalnom smislu:

Zemlja porekla Januar 2021. % promene
Japan 29.275 29,6%
Tajland 16.903 -6,1%
Južna Koreja 11.516 11,5%
Kina  4.198 156%
Nemačka  3.078 -42%
SAD  2.056 -38%
AutoRepublika

(4729)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Australijanci kao hibridna nacija sastavljena od mnogih svjetskih nacija nemaju kompleks prilikom kupovine automobila.Kako ne postoji domaća automobilska industrija, nema ni tereta patriotizma prilikom odabira četvorotočkaša.Kupuješ ono što možeš da priuštiš, gledaš da za potrošeni novac dobiješ maksimalno moguće.Da li je na haubi trokraka zvijezda, četiri prstena, plavo bijeli propeler,…to njih ne interesuje.Oni odavno ne pate od predrasuda.Auto kupuju zbog sebe, ne zbog okoline kao „mi“ .

Branko

Što se tiče Australske auto industrije, nisi u pravu; Holden je samo jedna marka od više njih.

Yankee

Holden vise ne postoji. Ford je na izlaznim vratima u Australiji takodje. Oni su se smatrali domacim brendovima, ali vec duze vreme su samo senke nekadasnjih firmi.

Zoca

Naravno ,svetski mocnici forsiraju proizvodnju tamo gde nema strajkova,sindikata…..Ali ni ideja ,patenata sto njih ne zanima za razliku od profita…

Staro kuce

Суштина је у много досељених Кинеза у Аустралију…