1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Art Deco motociklistička legenda Zundapp K800
Zanimljivost dana: Art Deco motociklistička legenda Zundapp K800

Zanimljivost dana: Art Deco motociklistička legenda Zundapp K800

759
2
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko bi pravili listu najpoznatijih motocikala u vojnom sektoru tokom Drugog svetskog rata, šanse su velike da bi Harley Davidson izašao kao pobednik na jednoj strani, odnosno BMW na drugoj. I to s opravdanim razlozima, pošto su oba modela imala reputaciju odlične izdržljivosti, pouzdanosti i relativno laganog održavanja.

Međutim, ako ste želeli da budete „faca“ u predratnoj Nemačkoj, izbor je padao na malo poznati Zundapp K800, koga ćemo predstaviti u kratkim crtama tokom ovog izdanja zanimljivosti dana.

Zundapp je osnovan 1917. godine od strane čoveka po imenu Fric Nemejer u vreme dok je Prvi svetski rat još uvek trajao. Ime kompanije je zapravo skraćenica za „Zünder und Apparatebau G.m.b.H“, a u početku se firma bavila proizvodnjom eksploziva za potrebe vojske.

Međutim, rat se ubrzo završio pa se Zundapp prebacio na razvoj i sklapanje motocikala. Brend je reklamirao svoje proizvode rečenicom, to jest porukom „motocikl za svakoga“, i brzo je postao veoma popularan u Nemačkoj zahvaljujući niskoj ceni, laganom održavanju i visokoj pouzdanosti.

Posao je cvetao pošto razvijena automobilska industrija kod „Švaba“ još uvek nije bila dostupna. Početkom tridesetih godina, Zundapp odlučuje da proširi biznis i na ostale kategorije, pa je od Ferdinanda Poršea čak zatražio prototip narodnog automobila, o čemu smo ranije pisali i mnoge karakteristike kasnije Volkswagen „Bube“ će biti viđene na modelu Type 12.

Za našu priču je najbitnija serija većih motocikala pod oznakom K-Series gde se zapremina agregata kretala od 200 do 800 „kubika“. Do 1937. godine je svaki peti motocikl u Nemačkoj nosio oznaku Zundappa.

K800 je ugledao svetlost dana 1933. godine i, kao što je to bio slučaj i s modelima K400 i K500, dizajnirao ga je čovek po imenu Ričard Kahen. Mnogi će reći da je reč o jednom od najlepših motocikala u istoriji i da fantastični Art Deco stil niko nije bolje iskoristio od Zundappa.

Zapremina agregata nije iznosila baš 800 kubnih centimetara kao što bi ime sugerisalo, već nešto manjih 797 kubika, a to je bilo dovoljno za 22 konjske snage pri 4.300 obrtaja kolenastog vratila. Menjač je bio manuelni sa četverostepenim prenosom, a ukupna masa motocikla je iznosila svega 215 kilograma.

Za svoj period, K800 se pokazao izuzetno sposobnim pa je maksimalna brzina iznosila 120 km/h, odnošno za 20 km/h manje kada bi se zakačilo dodatno sedište. Njegov agregat konfigurisan s četiri cilindra je bio dvostruko veći nego što je BMW pružao u predratnom periodu. Štaviše, kada je Adolf Hitler zvanično otvorio prvi „Autoban“, K800 je bio prvo vozilo na njemu, sa željom da se demonstrira sposobnost razvoja visoke brzine kretanja na tako koncipiranom drumu.

Tokom Drugog svetskog rata Zundapp će da proizvede oko 18 hiljada jedinica modela KS750 za potrebe Wehrmachta (nemačka vojska), koji je bio jako sličan, osim podatka da je imao samo dva cilindra. S druge strane, K800 se mogao pohvaliti sa samo 550 privatnih kupaca u periodu od 1933. do 1938. godine, najviše zbog svoje visoke cene koja je iznosila i do tri puta više nego ona tražena kasnije za Volkswagen „Bubu“.

Ali upravo je takva retkost razlog zašto je K800 danas izuzetno popularan i cenjen među kolekcionarima, pa u onim retkim prilikama kada se neki od njih i pojavi u prodaji, cene uglavnom prelaze brojku od šest cifara.

Zundapp se u posleratnom periodu oprobao s mnogim proizvodima da bi preživeo. To se odnosi na šivaće mašine, skutere, bicikle i na svoj jedini automobil koji se zvao Janus. O njemu ste takođe imali prilike ranije da čitate na našem sajtu.

Kompanija je poslovala izuzetno dobro sve do kasnih sedamdesetih godina prošlog veka, ali je bankrotirala 1984. godine nakon najezde rivala iz Japana. Oni su se pokazali izuzetno pouzdanim, a pri tom su bili i jeftiniji, pa možemo reći da su „zaslužni“ za nestanak mnogih brendova iz Nemačke, Italije i Velike Britanije. Ali, to ne znači da nisu imali poštovanje za Zundapp, pa je Honda tokom promocije legendarnog Gold Winga izjavila da je upravo K800 poslužio kao inspiracija.

Tako kad sledeći put čujete za Zundapp, probajte da vam prvo ne padne na pamet zli istoimeni profesor iz filma „Cars 2“ već jedan od najlepših motocikla ikada proizvedenih.

Zoran Tomasović

(759)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Prelep motocikl, izduvna grana / auspuh, fantastično. Nisam poznavalac, ali ovaj kraj auspuha me je oduševio.
A tek setište sa dve opruge… kako li je ono ljuljalo na putu….

Zoca

Zaista mala masa..