1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Cadillac Džonija Keša (VIDEO)
Zanimljivost dana: Cadillac Džonija Keša (VIDEO)

Zanimljivost dana: Cadillac Džonija Keša (VIDEO)

403
0
Podelite sa prijateljima:

Američki muzičar, Džoni Keš, je bio veliki ljubitelj Cadillaca i uvek je viđen u crnom DeVilleu. Jedan od najpoznatijih modela povezan sa legendom rok i rola je bio ovaj opevan u pesmi „One Piece At A Time“ („Jedan Po Jedan Deo“). 

U ovom hitu iz 1976. godine Keš peva o čoveku koji napušta rodni Kentaki 1949. godine i upućuje se u Detroit da radi na pokretnoj traci fabrike gde se proizvodi Cadillac. Radnik svakog dana mašta da i on jednog dana poseduje ovaj luksuzni automobil, ali shvata da nikada neće biti u stanju da ga priušti. Iz tog razloga, on i njegove kolege odlučuju da ukradu jedan po jedan deo i da u garaži sami sklope automobil. Međutim, proces se otegao čak 25 godina i tek 1974. godine radnik i njegovi drugovi su imali sve potrebne delove. Kako su se automobili značajno promenili tokom navedenog perioda, tako se u garaži našlo i dosta različitih delova iz različitih generacija. Radnik na kraju odlučuje da ipak sastavi automobil čime je dobijen pravi „Frankenštajn“ sa tri fara i jednim repom.

I pored svih problema, radnik i njegovi prijatelji su ponosni što konačno mogu da voze Cadillac i sa svojim suprugama se upućuju u lokalnu policijsku stanicu. Kako je automobil imao toliko različitih delova, on je morao biti registrovan na svaku godinu od 1949. do 1974.

Keš ne kaže tačno sa kog modela je preuzet koji deo, osim da je menjač iz 1953. godine, a motor iz 1973. godine. Iz tog razloga tokom godina je proizvedeno nekoliko modela specifičnih primeraka zavisno kako su mnogi zamišljali Cadillac iz pesme. Jedan od prvih primeraka je proizveo Brus Ficpatrik, vlasnik otpada u saveznoj državi Tenesi, koji je zamoljen da ga razvije za promociju. Konačan proizvod je predstavljen Kešu u aprilu 1976. godine. Posle promocije je nakratko bio parkiran u lokalnom muzeju pre nego što se muzej zatvorio, a Cadillac uništen sredinom 1980-ih godine.

U spotu je korišćen potpuno drugi Cadillac i on se danas nalazi u Storytellers muzeju u saveznoj državi Tenesi. Trenutno među „živima“ je još jedan model koji je proizveo Bil Peč u saveznoj državi Oklahomi i za koga je sam Keš rekao da je najbliži njegovoj zamisli vozilu iz pesme. Ovaj automobil se trenutno nalazi u Historic Auto Attractions muzeju u saveznoj državi Ilinois i svakodnevno je otvoren za publiku.

Zoran Tomasović

(403)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments