1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Stellantis nema plan o gašenju divizija ili otpuštanju radnika
Stellantis nema plan o gašenju divizija ili otpuštanju radnika
0

Stellantis nema plan o gašenju divizija ili otpuštanju radnika

223
0
Podelite sa prijateljima:

Dva automobilska giganta PSA (Peugeot-Citroen grupa) i FCA (Fiat-Chrysler korporacija) su u subotu zvanično potpisala ugovor o spajanju, čime je nastala nova kompanija Stellantis. Sudeći prema zvaničnim brojkama, Stellantis je trenutno četvrti najveći automobilski proizvođač na svetu (ili treći, ukoliko ne računate Renault-Nissan-Mitsubishi alijansu kao jednu firmu) sa čak 14 brendova, i s godišnjom isporukom od preko osam miliona vozila širom sveta.

I pre nego što je saradnja potvrđena se pričalo koje marke imaju najveće šanse za eliminaciju. S jedne strane okeana su se spominjali Chrysler i Dodge, koji imaju veoma zastarelu ponudu, dok su najveći kandidati u Evropi bili Lancia i DS.

Ali, u prvom zvaničnom obraćanju novinarima u funkciji predsednika Stellantisa, Karlos Tavarez je izjavio da trenutno neće biti gašenja brendova ili optuštanja radnika, i da će svaka divizija dobiti priliku da pokaže šta zna i ume.

Ranije je takođe najavljeno kako je prioritet povratak marke Peugeot na američko tržište, po prvi put posle 1991. godine, ali je Tavarez i ovu vest demantovao, odnosno podržao izjavu tadašnjeg šefa Peugeota čiju izjavu je preneo Automotive News, pa onda i mi.

On kaže da je cilj unaprediti već postojeće divizije koje posluju „preko bare“, što se pre svega odnosi na Chrysler i Dodge (pošto su Ram i Jeep veoma profitabilni) i da trenutno ne vidi potrebu za još jednom firmom, posebno zato što se Italijani (Fiat, Alfa Romeo i Maserati) nisu proslavili u Americi.

Naravno, mnogi su skeptični prema takvoj odluci i nije potrebno mnogo vremena da se zaključi da brendovi poput Chryslera ili Lancije zahtevaju velike investicije ukoliko žele da se vrate na puteve stare slave, a ni Dodge, pa ni Fiat nisu u mnogo boljoj poziciji. Većina njihove automobilske ponude je zasnovana na starim platformama i mehanici koju je vreme prevazišlo, iako se zapravo još uvek odlično prodaju (to se pre svega odnosi na modele poput Fiata 500 i Pande ili Dodge Chargera i Challengera).

U nešto boljoj situaciji su Alfa Romeo, Maserati, Citroen i Opel. Iz nama nepoznatog razloga, Tavarez želi od Lancije da napravi pravi premijum brend, iako italijanska firma trenutno proizvodi samo zastareli model Ypsillon na domaćem tržištu.

Eksperti smatraju da će Stellantis biti u stanju da uštedi velike sume novca zahvaljujući deljenju platformi i mehanike, i da će prioritet biti u električnim modelima. Stellantis ih trenutno ima 29, a brojka će skočiti na 39 naredne godine.

Do 2025. godine, francusko-italijansko-američka alijansa će se moći pohvaliti istim brojem automobila na struju kao i onih s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Naravno, nova korporacija će nešto morati da uradi i povodom Kine, koja je najveće svetslo tržište, ali nijedna od 14 marki pod kontrolom Stellantisa nema neki uspeh na njemu.

Bilo kako bilo, novu kompaniju čeka izuzetno težak period, ali je Tavarez već dosta puta pokazao da je pravi čovek za posao koji je i ovog puta pred njim.

AutoRepublika

(223)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments