1. Home
  2. Vesti
  3. Kriza zbog korone? Ma jok…
Kriza zbog korone? Ma jok…
0

Kriza zbog korone? Ma jok…

205
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko krenete da čitate bilo koji medij ovih dana, šanse su velike da ćete naići na fokus izveštača usmeren samo na negativnosti koje donosi epidemija virusa korone. Izgubljeno je toliko i toliko radnih mesta, umrlo je još XY ljudi, proizvodnja vakcija i dalje teče sporo i šta sve ne još. A onda pogledamo automobilsku industriju i shvatimo da su Amerikanci proteklog meseca, u proseku više novca potrošili na nove četvorotočkaše nego ikada ranije…

Ideja, odnosno informacija zapravo i nije toliko suluda koliko zvuči na prvi pogled. Kao što je poznato, epidemija je najviše pogodila one koji rade u industriji koju Amerikanci zovu „service“, a reč je delu uslužnog, tercijarnog sektora koji obuhvata poslovanje restorana, kasina i ostalih lokacija gde se okuplja veliki broj ljudi.

Takvi „obični smrtnici“ su u prošlosti uglavnom kupovali jeftinije automobila, a kako su (verovatno) izgubili značajan deo prihota, tako nisu bili u stanju da se pohvale sa novim četvorotočkašem, pa je samim tim prosečna prodajna cena morala da ode na gore. Pa koliko su onda Amerikanci u proseku potrošili?

Sajt Edmunds kaže je brojka po prvi put u istoriji iznosila preko 40.000 američih dolara dok je u istom periodu 2019. godine bila za 6.000 zelenih novčanica manje. U mesecu decembru je oboren još jedan rekord, a on se odnosi na podatak vezan za učešće pri kupovini, pa je prosečan „Jenki“ iskeširao 4.734 dolara, dok je ostatak kupovne cene finansiran na period od pet do sedam godina, jer neki proizvođači čak nude zajmove i na 84 meseca ukoliko kupac prihvati cenu određenu od strane fabrike – u prevodu, ukoliko ne očekuje „popuste“.

Ali nisu samo automobili iz radničke klase postali skuplji. Bentley je jedan od retkih proizvođača koji je zabeležio rast prodaje u 2020. godini, dok se Lamborghini takođe mogao pohvaliti sa rekordnih šest meseci u periodu od juna do decembra.

Još jedan od velikih razloga za veće cene se krije u rastućoj popularnosti krosovera i terenaca, na teret tradicionalnih putničkih automobila, a oni su naravno skuplji i profitabilniji. Kada se sve kockice spoje, ovakva vest je zapravo i očekivana.

Naravno, stara izreka kaže „ko visoko leti nisko pada“ pa nam ostaje da vidimo šta budućnost donosi. Lako je podići kredit na 60, 72 ili čak 84 meseca, ali otplaćivati ga na tako duži period je ipak neka druga priča. A banke su se već žalile da sve veći broj vlasnika vraća svoje automobile jer nisu u stanju da ih otplaćuju…

AutoRepublika

(205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments