1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Neuspešni evropski Jeep – Volkswagen Type 181 „Thing“
AR pijaca klasika: Neuspešni evropski Jeep – Volkswagen Type 181 „Thing“

AR pijaca klasika: Neuspešni evropski Jeep – Volkswagen Type 181 „Thing“

301
4
Podelite sa prijateljima:

Volkswagenova istorija proizvodnje vozila za vojne potrebe nam je svima poznata. Sigurno pamtimo modele kao što su Typ 82 Kubelwagen i Typ 166 Schwimmwagen, ako ni po čemu drugom, onda po onim partizanskim filmovima u kojima Bata Živojinović samostalno pobeđuje „Švabe“, ali to je samo mali deo asortimana ovog nemačkog proizvođača vozila.

Nemačka vlada je u posleratnom periodu nekoliko puta raspisivala konkurs za razvoj laganog terenca za vojne namene, a iako Volkswagen nije izlazio kao pobednik, razvoj je takođe doneo neke veoma interesantne modele za ulicu.

Jedan od njih je Type 181 i proizvodio se od 1968. do 1983. godine, a u tom periodu fabriku je napustilo 90.883 primerka. Neki od njih zaista jesu korišćeni za vojne namene, ali većina je završila u civilnoj upotrebi, u Meksiku i nekim državama južne Amerike.

Upravo je Meksiko bio glavni razlog zašto je Type 181 uopšte pušten u serijsku proizvodnju pošto se tamo „Buba“ prodavala u rekordnim brojevima. U početku ga je pokretao 1,6-litarski benzinac sa 46 konjskih snaga da bi ga kasnije zamenio moderniji 1,5-litarski motor s 54 „grla“. Snaga se inače prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača.

Kao kod pravog terenskog vozila, njegova šoferšajbna je mogla da se spusti, a vrata da se izvade bez ikakvog alata. Prednja vrata su takođe mogla da se stave nazad, i obrnuto, po čemu je Type 181 bio jedinstven proizvod na tržištu.

Krov je bio platneni i lako se skidao i stavljao, a karoserija je mogla da ponese terete do 400 kilograma. Rani modeli nisu imali čak ni grejač, a on je kasnije dodat, tako što je ubačen mali motor koji je pokretao benzin direktno iz rezervoara. Iako je model delio platformu sa „Bubom“, spomenućemo da je pod pozajmljen sa većeg modela Karmann-Ghia, dok je ogibljenje bilo slično onom na kombiju s oznakom Type 2.

Primerak iz današnje priče je proizveden 1973. godine i trenutno se prodaje preko čuvenog sajta za preprodaju „Bring a Trailer“. Nalazi se u gradu Marijeta unutar američke savezne države Džorždije, a originalno je prodat preko salona Art Bunker Volkswagen u gradu Kanzas Siti (savezna država Mizuri).

Posle toga je proveo određeni deo godina u Koloradu i Južnoj Karolini pre nego što ga je sadašnji vlasnik kupio pre nekoliko meseci. Prethodni vlasnik je finansirao i delimičnu restauraciju gde je limarija popravljena, automobil je naravno dobio novu boju, a motor prošao kroz proces generalke. Od tada na satu stoji brojka od svega četiri hiljade kilometara dok je originalna cifra nepoznata.

Type 181 nikada nije bio preterano cenjen i poželjan među kolekcionarima, ali je retkost pronaći primerak u ovako dobrom stanju. Kao što smo spomenuli, većina je završila u centralnoj i južnoj Americi, gde su voženi sve dok nisu završili pod presom, pa ih definitivno ne viđamo mnogo u oglasima.

U ovom slučaju je ostalo još dva dana do kraja aukcije, a najviša od pet ponuda iznosi dvadeset hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(301)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Simpatican auto, i ako podseca na drugi svetski rat i fasiste! Gornjem clanku zelim da dodam jos nekoliko informacija: – Model VW 181 pravljen je po ugledu na „kibelwagen“ i na istoj osnovi – samonosecoj platformi VW Bube. I pored jednostavne tehnike – pogon samo nazad – pokazao se u ratu kao veoma uspesan na terenu. – 181 bio je u proizvodnji od 1969 do 1980, ukupno 141.000 vozila. Godina 1983, koja se u gornjem clanku navodi kao kraj proizvodnje, vazi verovatno za Brazil gde je proizvodnja nastavljena. – Namena ovog automobila bila je iskljucivo za privatnu upotrebu, ne za… Pročitaj više »

Yankee

Inace, ne slazem se da je Type 181 bio namenjen za privatnu upotrebu. Jer je model za vojsku debitovao 1968. godine, a civilna verzija tek 3 godine kasnije.

Matija

U pravu si, tekst u nemackoj Wikipediji nisam detaljno citao! 🙂
Vojna varijanta 181 nigde se ne spominje osim u jednoj recenici Wikipedije, niti je negde objavljena njegova slika.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija