1. Home
  2. Vesti
  3. Zašto novi Ford F-150 Raptor R razvija „samo“ 700 konjskih snaga?
Zašto novi Ford F-150 Raptor R razvija „samo“ 700 konjskih snaga?
0

Zašto novi Ford F-150 Raptor R razvija „samo“ 700 konjskih snaga?

457
0
Podelite sa prijateljima:

Da, da, znamo da sigurno već prevrćete očima i pitate se, „ma šta je sa tim ludim Amerikancima i njihovom opsesijom snagom, kako im 700 „konja“ nije dovoljno, kome još to treba?“ i bili biste (donekle) u pravu. Takva cifra je više nego zadovoljavajuća u vremena kada se ostatak sveta bori za strogim zakonima na račun emisije izduvnih gasova, zbog kojih su automobilski proizvođači primorani da prave male turbobenzince, često i sa tri cilindra. Ali u ovom slučaju zaista postoji ono „ali“…

Pa krenimo redom.

Ekstremno izdanje R modela Ford F-150 Raptor je debitovalo pre svega nekoliko dana i o njemu smo opširno pisali. Stigao je kao odgovor na Ram 1500 TRX i on razvija okruglo 700 konjskih snaga uz pomoć kompresora iz V8 motora radne zapremine 5,2 litre. I gde je onda „problem“? Ima ih dva, ili Jenkiji barem misle da imaju razloga za nezadovoljstvo.

Jedan od njih je spomenuti TRX koji je za dve konjske snage moćniji. Znamo, znamo, beznačajna razlika za vozilo sa 700 „grla“, ali nedugo posle Fordove premijere se javio i Ram, poslao čestitku, a potpisao se kao „najmoćniji pikap kamionet na svetu“.

U svetu ovakvih vozila imidž, ime i samo hvalisanje je veoma bitno i Ford je propustio priliku da bude najmoćniji. Kompanija će nam reći da ove dve konjske snage zapravo idu u prilog Raptoru pošto je težak 2.678 kilograma. To je za 180 kg manje u poređenju sa Ramom, zahvaljujući aluminijumskoj školjci, pa bi Raptor svakako trebalo da bude brži.

Ali ono što ljubiteljima Forda posebno smeta je što je njihov omiljeni brend zapravo imao priliku da bude najsnažniji. Naime, spomenuti 5,2-litarski motor nije nov, i već nekoliko godina se ugrađuje u model Mustang Shelby GT500. Tamo razvija 760 „konja“, a ovo nije prvi slučaj da Ford čini ovako nešto.

Primera radi, 5,0-litarski benzinac se može pohvaliti sa 460 konjskih snaga u Mustangu GT, ali sa „samo“ 400 „grla“ u F-150. Iz Forda nam kažu da je takva odluka planska, i da dva vozila imaju sasvim drugačiju svrhu. Dok je Mustang namenjen da juri brzinama preko 300 km/h, Raptorov „posao“ je da savlada neasfaltirane puteve i to pretežno ono u peščanim delovima saveznih država Arizone, Nevade, Kalifornije i sličnih lokacija. U takvim uslovima brzina retko kada prelazi brojku od 160 km/h i Ford smatra da je veći obrtni momenat značajno bitniji.


Moramo da priznamo da je slična situacija i kod korporacije Chrysler. Spomenuti benzinac pod imenom Hellcat razvija 702 konjske snage u TRX-u, ali je za preko sto „grla“ moćniji u nekim drugim modelima bratske kompanije Dodge.

Na kraju dana smešno je tražiti dlaku u jajetu, ali Amerikancima je to na umu, pa umesto da budu zadovoljni što mogu da uživaju u ovakvim mašinama, oni se jede bez razloga. Jer i za njih su verovatno turbobenzinci sa tri cilindra odmah iza čoška…

AutoRepublika

(457)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments