1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Daimler izdvaja preduzeće za proizvodnju kamiona do kraja godine
Daimler izdvaja preduzeće za proizvodnju kamiona do kraja godine
0

Daimler izdvaja preduzeće za proizvodnju kamiona do kraja godine

185
0
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač automobila Daimler je u postupku izdvajanja entiteta Daimler Truck, kao najvećeg svetskog proizvođača kamiona i autobusa, što bi trebalo da bude kompletirano pre kraja godine, citiran je sinoć finansijski direktor grupacije u nedeljnom izdanju publikacije Automobilwoche.

„Temeljne pripreme za ovaj kompleksan čin teku po planu, baš kako smo zamislili, sve s krajnjim ciljem da uvedemo kompaniju Daimler Truck na berzu kao nezavisnog emitenta. Ideja je da se to desi još tokom ove godine,“ prenete su reči u pomenutom listu Haralda Vilhelma, finansijskog direktora Daimler grupe. „Ubeđeni smo da postoji industrijska, ekonomska logika i da će biti koriti za grupu u slučaju realizacije planirane reorganizacije Damiler grupe i izdvajanja celine Daimler Truck.“

Portparol Daimlera je u nedelju rekao da kompanija ne želi da se bavi komentarisanjem izveštaja u kom je o tome pisano. Inače, plan koji je obelodanjen tokom februara je zamišljen da ojača atraktivnost Daimlera za investitora, pošto će nakon ostvarenja cilja, kompanija biti viđena kao entitet usredređen na proizvodnju električnih i luksuznih automobila, i to u doba dok marka Mercedes-Benz želi da sustigne američku firmu Tesla Inc, ali i da se nadmeće s domaćim Porscheom, BMW-om i ostalima.

Analitičar zaposlen u kući specijalizovanoj za tu delatnost LBBW, gospodin Frank Biler je za navedeni germanski magazin izjavio da bi novoizdvojena kompanija mogla biti listirana na nemačkoj berzi već tokom marta.

Glavni rivali Daimlera na polju proizvodnje kamiona su tradicionalni: švedski AB Volvo, Volkswagenova jedinica Traton i američki koncern Paccar Inc.

Za kraj da napomenemo da će nakon izvršenog izdvajanja značajan deo kapitala, odnosno veliki broj akcija Daimlera Trucka će biti dodeljen već postojećim akcionarima Daimler grupe.

AutoRepublika

(185)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments