1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ovaj vlasnik Mercedesa je napravio ultimativni greh
Ovaj vlasnik Mercedesa je napravio ultimativni greh

Ovaj vlasnik Mercedesa je napravio ultimativni greh

13.85K
7
Podelite sa prijateljima:

Kao veliki ljubitelj Forda, postoji jedna stvar na koju sam baš „alergičan“ i na koju se baš naježim, a to je kad vidim prelepi roudster iz tridesetih godina prošlog veka sa Chevroletovim motorom. Razumem zašto bi to neko uradio u svetu hot rod automobila, pošto je Ford imao najprivlačniji stil, ali je Chevroletova mehanika (posebno ona iz šezdesetih godina prošlog veka u vidu motora znanog kao „Small Block V8“) svakako delovala superiornije.

Ipak, na kraju dana, smatram da brendovi ne bi trebalo da se „mešaju jedan drugom u posao“ i da proizvodnja takozvanog „Frankenštajna“ nikako nije po mom ukusu.

Ovih dana se na internetu pojavila jedna zanimljiva priča po tom pitanju, ali ovaj put u centru pažnje je nemačka limuzina. Reč je o Mercedesovom velikanu pod kodnom oznakom W110 iz 1965. godine, koji je zapravo prethodnik današnje E Klase. Proizvodio se od 1961. do 1968. godine i u tom periodu je pronašao 628.282 kupaca. Većina njih je naručena sa 2,0-litarskim dizel motorom, a čak i u najmoćnijem izdanju pogonska sila agregata nije prelazila brojku od 54 „grla“.

Jedan Amerikanac iz savezne države Kalifornije je odlučio da reši „problem“ tako što je u svog „Reponju“ (da, W110 je zaista imao takav nadimak) ubaci modernu mehaniku, ali ne onu razvijenu od strane firme iz Štutgarta.

On je napravio ultimativni greh tako što se ispod haube sada krije benzinac sa kodnom oznakom M20. Svaki od ljubitelja automobila će brzo zaključiti da je takva značka rezervisana za BMW. Vlasnik nije želeo da nam kaže koji konkretni motor s oznakom M20 se nalazi u ovom primerku iz generacije W110, ali dodaje da je iz bavarskog naraštaja E30, pa ćemo pretpostaviti da je 2,5-litarski.

Na njega je dodat i turbo punjač koji radi na 9 PSI. Vlasnik nije želeo ni da nam otkrije koliko „grla“ razvija već kaže ono čuveno „dovoljno“, ali napominje da je motor u stanju da podnese do 400 „konja“. Međutim, pošto je menjač četverostepeni automatski, firma koja ga je proizvela nije želela da preteruje sa snagom pa je ona limitirana na značajno nižu brojku.

Zanimljiv i podatak da je firma Bisimoto Engineering, koja se inače postarala za ovu preradu, postavila Mercedesovo ime i značke na motor pa on detaljno izgleda autentično, osim ako ste jedan od onih koji je u stanju da prepozna razliku na prvi pogled.

 

Ali motor je tek jedan detalj u seriji sprovedenih modifikacija. Većinsko ogibljenje, kočnice i felne su preuzete sa veće limuzine pod oznakom W108 (prethodnik današnje S Klase) kao što je to i hidraulični sistem. Upravo je ovaj poslednji detalj možda najzanimljiviji deo ove limuzine, pa ona svakako izgleda privlačno bez obzira da li bila parkirana ili u pokretu.

Mercedes W110 zasigurno nije najlepši od modela i palete E Klase u istoriji, ali sa par sitnih modifikacija, i uz pomoć BMW-a, svakako privlači pažnju svojom pojavom.

AutoRepublika

(13854)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovaj „repaš“ je u svoje vreme bio pravi lepotan … I danas mi se jako dopada.
Čak sam ga jednom i vozio, kratko, i to baš „dvestaća“. Dao mi očev prijatelj, da probam. Daš mu gas „do daske“ i ništa se ne dešava …

Balkanboj

Ja sam protiv toga da se za restomod koriste mehanički sklopovi koji nisu od proizvođača datog automobila.
U ovom slučaju Merc ima sasvim dobar 300e motor, benzinski.
Ova plava navlaka preko table i nije neko najsrećnije rešenje, moglo je to mnogo bolje (npr. čitava tabla u alkantari).

Ovaj M20 motor je fabrički bio na 170ks i sa turbom na 9psi bi mogao da izbaci preko 300ks…

Bungi

Slažem se. Ako modernizuješ mečku onda sve od mercedesa ako unapređuješ bembaru onda sve iz Minhena, ako praviš hotrod na fordovoj karoseriji onda motor, mjenjač, osovine,… sve mora biti fordovo.Jednostavno,svaštarenje ne ide.Ove prostirke od etisona kojim se prekrivaju istrument table služe za zaštitu od jakog sunca i često ih koriste u Kaliforniji, Nevadi, Arizoni,… uopšte u južnim, toplim dijelovima SAD.

Yankee

Hot Rod je malo drugacija prica, jer je poenta hot rod-a (bas imam pricu i o rat rods) da bude nabacan od svakakvih delova. Ali ovaj Mercedes je u predobrom stanju da bude hot rod.

Laki

Ovo je „zločin“ s predumišljajem!

Don

Dodatak naslovu – kupio je Mercedes.

Uroš

Mogli su točkove od yuga da stave