1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Da li je Edsel mogao da preživi?
Zanimljivost dana: Da li je Edsel mogao da preživi?

Zanimljivost dana: Da li je Edsel mogao da preživi?

417
0
Podelite sa prijateljima:

Fordov brend Edsel je poznat kao jedan od najvećih promašaja u automobilskoj industriji. Kada je debitovao 1958. godine, Edsel je trebao da popuni poziciju između jeftinijih Fordova i skupljih brendova kompanije kao što su Mercury, Lincoln i Continental, što znači su je konkurencija bila među markama Oldsmobile i Chrysler.

Ford je proveo čak šest godina u razvoju i investirao preko 250 miliona američkih dolara (oko 2,2 milijarde dolara prema današnjoj vrednosti novca), ali je Edsel opstao na tržištu svega tri godine i u tom periodu privukao samo 118.287 kupaca, što je približno dvostruko manje nego što je bilo potrebno da bi se ostvario profit.

Razloga za neuspeh ima mnogo, a oni se uglavnom odnose na čudan dizajn, politiku unutar same kompanije i na kraju – recesiju iz 1958. godine. Edsel nije imao sopstvene modele ili mehaniku i delio ih je sa braćom unutar Ford korporacije, pa je nudio samo poveće limuzine i kupee (Citation, Corsair, Pacer i Ranger) i jednako velike karavana (Bermuda, Villager i Roundup).

Ono šta se tada nije znalo, a u javnost je procurilo tek nedavno, je podatak da je Edsel radio na dodatnim modelima koji su, možda, i mogli da spasu kompaniju. Ovo je priča o dva takva automobila.

Prvi od njih je veoma poznati Comet, koji se prodavao preko sestrinske Mercury divizije od 1960. do 1977. godine. Comet je bio jedan od dva Fordova nova kompaktna automobila za 1960. godinu (preostali je bio Ford Falcon) nastao kao odgovor na spomenutu recesiju, ali i na naglu popularnost uvoznih proizvoda iz Evrope i Azije.

On je originalno planiran kao model Edsela, što potvrđuju i priložene slike tokom razvoja. Comet je doneo mali (barem za američke standarde) 2,4-litarski argegat i potrošnju na autoputu od ispod osam litara na 100 kilometara, što je bilo nečuveno za neki automobil iz Detroita u tom periodu.

Međutim, sredinom 1959. godine Ford je najavio gašenje Edsela pa je Comet prebačen u drugu postavu, kao model Mercuryja. Falconova prodaja je eksplodirala u debitantskoj godini sa preko 435.000 prodatih jedinica dok je Comet privukao 116.000 kupaca. Kada bi se takva cifra dodala na već postojeću prodaju ostalih modela Edsela, proizvođač bi bio blizu brojke od 200.000 vozila na godišnjem nivou koja je bila potrebna da se ostvari profit.

Zanimljiv je i podatak da je Edsel trebao da dobije svoju pikap verziju po uzoru na Ford Ranchero. Ovaj detalj potvrđuje slika prototip modela iz Business Week magazina, ali su informacije o njemu nepostojeće. Ranchero je bio relativno skup model i proizvodio se više radi imidža pa se prodaja uglavnom kretala oko 20.000 jedinica. Verovatno je ovaj razlog glavni zašto Edsel nije dobio svoju verziju, pošto je potražnja već bila izuzetno limitirana.

Bilo kako bilo, Edsel je dugo godina služio Fordu kao razlog za ignorisanje rizika, ali se proizvođač brzo oporavio posle uspeha sa Falconom, Mustangom i ostalim modelima. Ostaje veliki žal što Edsel nije uspeo u svojoj nameri, posebno zato što je interesovanje za sličnim automobilima naglo eksplodiralo sredinom 1960-ih godina i Ford će imati mnogo uspeha sa modelom LTD.

Zoran Tomasović

(417)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments