1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Čak 396 hiljada za Ford Mustang Shelby GT350 jednog vlasika
AR pijaca klasika: Čak 396 hiljada za Ford Mustang Shelby GT350 jednog vlasika

AR pijaca klasika: Čak 396 hiljada za Ford Mustang Shelby GT350 jednog vlasika

147
1
Podelite sa prijateljima:

U svetu klasičnih automobila mnogobrojni faktori određuju kako će njegova cena biti formirana. Naravno, samo stanje vozila je svakako bitno, ali nije presudno. Ne, ono što je kolekcionarima od posebne važnosti jeste podatak da se brojevi motora i šasije pokrivaju sa onima kada je automobil napustio fabriku i svaka modifikacija je strogo zabranjena.

Originalni preživeli primerci u odličnom stanju su takođe poželjniji od onih restauranih. I šta je još bitno? Pa barem ovde u Sjedinjenim Američkim Državama, što manji broj prethodnih vlasnika je nešto što kolekcionari svakako cene.

I ovog vikenda na aukciji Mecum, koja se održavala u gradu Indijanapolisu unutar američke savezne države Indijane, smo videli Ford Mustang Shelby GT350 iz 1966. godine koji je do sada imao samo jednog vlasnika. Takođe je u originalnom stanju, i do sada je prešao svega 29 hiljada milja (46.400 kilometara), a sasvim očekivano svi brojevi se pokrivaju sa onima koje je Ford postavio kada je automobil napustio Shelbyjev hangar u Kaliforniji.

Znajući sve to, niko nije iznenađen što je bilo mnogo zainteresovanih strana, od čega je najviša ponuda iznosila 396 hiljada američkih dolara. Radi poređenja, eksperti su nagoveštavali cifru za oko 30% manju, čak i kada znamo da je podatak o samo jednom vlasniku značajno „napumpao“ cenu.


I ko je onda ponosni vlasnik? Njegovo ime je Džon Zigert i originalno je kupio automobil tokom leta 1966. godine u izložbeno-prodajnom salonu Reynolds Motors u gradu Sirakus (savezna država Njujork). Automobil je pružao belu boju sa plavim trkačkim trakama i crni enterijer, a takvo zadovoljstvo ga je koštalo 4.261 američki dolar (oko 38.020 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Pokreće ga V8 motor koji razvija 306 „konja“ iz radne zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara) dok se snaga prenosi na zadnje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača.

Zigert kaže da postoji nekoliko razloga zašto svog ljubimca nije vozio preterano mnogo, od oštrih zima u saveznoj državi Njujork, pa sve do njegovog posla zbog kojeg je morao da provodi po nekoliko meseci izvan Amerike.

Ali ovaj Shelby nije kompletno onakav kakvim ga je Kerol Šelbi osmislio. Zigert priča kako je tokom šezdesetih godina prošlog veka zatražio od tjunera da ugradi i kompresor kompanije Paxton. Takvo zadovoljstvo ga je koštalo 2.500 dolara (današnjih 22.300 najmanjih zelenih novčanica), ali je u zamenu dobio dodatnih 100 konjskih snaga.


I zašto onda želi da proda automobil koji je u njegovom vlasništvu čak 56 godina? Zigert kaže da je pre nekoliko godina pao sa merdevina, polomio nekoliko kostiju i čak jedno vreme bio paralizovan ispod glave. Iako se uglavnom oporavio, priča da više nije u stanju da koristi kvačilo zbog bolova, pa želi da se koncentriše na drugi Shelby u garaži.

Reč je o primerku modela s oznakom GT500 iz 2009. godine, a koji je stigao s automatskim menjačem.


Novi vlasnik automobila je privatni kupac koji nije želeo da otkrije svoje lične detalje, ali se navodi da je veliki kolekcionar Mustanga i da ih trenutno ima nekoliko u garaži. Zigert priznaje da je morao da pusti suzu, ali da mu je drago što njegov verni Shelby odlazi u ruke nekoga ko će ga jednako voleti.

Zoran Tomasović

(147)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

nije to ništa puno kada se dobija ovakav savršen primerak američke istorije