1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen KTM X-BOW GT-XR koji je legalan za javne puteve
Predstavljen KTM X-BOW GT-XR koji je legalan za javne puteve
2

Predstavljen KTM X-BOW GT-XR koji je legalan za javne puteve

212
2
Podelite sa prijateljima:

Austrijska firma KTM je možda poznatija kao proizvođač sportskih motocikala, ali od 2008. njen X-BOW je napravio potres kao jedan od najekstremnijih sportskih automobila koje možete kupiti – a GT-XR je najnovija verzija.

GT-XR je zasnovan na novom trkačkom automobilu X-BOW GT2 tako da nije iznenađujuće da dolazi sa ozbiljnim performansama. Što je dobro, jer sa cenom od preko 283 hiljade evra, mnogo je skuplji od modela Dallara Stradale i više je rival za Lamborghini Huracan STO i novi Porsche 911 GT3 RS.

KTM kaže da je X-BOW GT-XR „beskompromisan super sportski automobil“ i ovaj fokus na pretvaranje GT-XR-a u trkački automobil za javne puteve znači da je težina zadržana na samo 1.130 kg. Ova mala težina praznog vozila je postignuta upotrebom kompozita od ugljeničnih vlakana, ugljenične samonoseće „monokok“ šasije i relativno puste unutrašnjosti.

Audijev petocilindrični motor sa turbo punjenjem zapremine od 2,5 litara koji se nalazi u sredini karoserije takođe pomaže u smanjenju težine. KTM je izvukao nešto više snage od jedinice sa 400 konjskih snaga koja se nalazi u trenutnom modelu RS 3 – ova verzija razvija 500 „konja“. Snaga se prenosi na zadnje točkove isključivo preko sedmostepenog DSG menjača i mehaničkog diferencijala sa ograničenim proklizavanjem.

Krov X-BOW GT-XR-a izgleda kao nadstrešnica mlaznog borbenog aviona, a i otvara se kao kod aviona da bi se pristupilo kokpitu i to je verovatno njegova najprivlačnija karakteristika. Sama nadstrešnica je napravljena od ugljeničnog okvira tako da može izdržati otprilike šest puta veću težinu. Na drugim mestima, tu su aluminijumske monoblok kočione čeljusti i karbonska sedišta opremljena pojasevima u četiri tačke za potpuni efekat trkačkog automobila.

Napolju možemo videti veći razdelnik na prednjoj strani, ogromne otvore za ventilaciju iza prednjih točkova, usisnike za vazduh ispred zadnjih točkova, vešanje koje je aerodinamički podešeno i veći zadnji difuzor i krilo prema zadnjem delu.

Uprkos jasnoj prirodi X-BOW GT-XR koja je fokusirana na stazu, unutra postoji nekoliko stvari koje povećavaju udobrnost putovanja. Tu je prtljažnik od 160 litara za kacigu i trkačke kombinezone, plus klima-uređaj, kamera za vožnju unazad, dve utičnice USB-C i Bluetooth konekcija.

AutoRepublika

(212)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znao sam da KTM pravi ( i skupocene) bicikle, ali, za bilo kakva kola sa tim bedžom – nisam znao 😊

Renault Terminator

Počeli Austrijanci da se kurče🤣…bolje da se drže Pucha i Pinzgauera😁.