1. Home
  2. Life
  3. Mercedes C63 će ipak imati 4 cilindra… Sa 650 konjskih snaga! (VIDEO)
Mercedes C63 će ipak imati 4 cilindra… Sa 650 konjskih snaga! (VIDEO)

Mercedes C63 će ipak imati 4 cilindra… Sa 650 konjskih snaga! (VIDEO)

7.67K
3
Podelite sa prijateljima:

Špekulacije su ipak bile tačne i C klasa će u svim svojim verzijama nuditi motore s ne više od četiri cilindra. Mercedes je sinoć predstavio pogonski sklop i tehničke specifikacije jedinice koja će se naći u novom Mercedesu C63 AMG-u, dok ćemo za kompletan automobil morati da čekamo još malo.

Ispod haube će se naći dvolitarski benzinac M139, koji je preuzet iz modela A45 AMG. Naravno, u C klasi će on biti postavljen uzdužno, a uz to dobija i novi E turbo, sa električnim kompresorom između usisne i izduvne strane turbo punjača. Taj novi turbo punjač ujedno dodaje i nešto snage, da budemo precizni 30 njih, te izlazna snaga benzinskog agregata sada iznosi 450 „grla“, što znači da je Mercedes sam sebe „pobjedio“ kada je u pitanju najjači serijski četvorocilindraš.

Od motora do sva četiri točka, snagu prenosi devetostepeni automatski mjenjač AMG Speedshift MCT-9G, dok je vjerovatno da će automobil posedovati i režim vožnje „Drift“, koji u potpunosti prekida prenos snage na prednje točkove.

Tehnologija za ranije pomenuti turbo punjač je preuzeta direktno iz Mercedesovog hiperautomobila ONE, te samim tim i iz Formule 1. Između usisne i izduvne strane turbo punjača je integrisan mali elektromotor od 6 kW, koji po potrebi zavrti turbo, te samim tim u potpunosti eliminiše takozvanu turbo rupu.

S ovim turbo punjačem, iz Mercedesa tvrde da su uspjeli da ujedine karakteristike male turbine pri niskim obrtajima i velikog turbo punjača pri visokim obrtajima. Još jedan elektromotor se nalazi iza motora, koji pokreće altenator-anlaser (koji su sada spojeni u jednu jedinicu), kompresor klime i ostale sisteme, te samim tim skida opterećenje za napajanje istih sa SUS agregata.

Ostala snaga naravno dolazi od elektromotra, koji nije pozicioniran između mjenjača i motora kako obično biva na hibridnim modelima. Kako bi izvukli maksimum iz njega, bez gubitka snage, oni su taj elektromotor integrisali u kućištu diferencijala.

Osim diferencijala i elektromotora u istom kućištu se nalazi i mjenjač elektromotora sa dvije „brzine“, sličan onom kakav koristi Porsche Taycan u svojim najjačim verzijama. Prvi stepen prijenosa se koristi sve do 140 kilometara na sat, a nakon toga se, naravno prebacuje u drugu „brzinu“ u kojoj ostaje sve do dostizanja maksimalne brzine (koja će vjerovatno biti elektronski ograničena na 250, odnosno 300 km/h ako kupac doplati za to).

Iako se elektromotor nalazi na zadnjoj osovini, C63 će pogon na sva četiri točka nuditi i u električnom režimu, tako što spojnica potpuno odvoji mjenjač od motora.

Osim interesantnog, možemo slobodno reći revolucionalnog elektromotora, Mercedes i AMG takođe nisu štedeli ni na baterijama. Mercedes ovu bateriju naziva „visokoperformantnom baterijom“, odnosno HPB (High Performance Battery). Kako iz Štutgarta navode, u pitanju je baterija koja je u mogućnosti da u svim uslovima i nivoima napunjenosti dostavi maksimalnu i konstantnu snagu.

Ova 400-voltna baterija, po prvi put na tržištu ima individualno hlađene ćelije, što im omogućava konstantno održavanje temperature. Vjerovatno ste negdje čitali kako se elektromobilima baterija nakon određenog vremena pregrije u slučaju agresivne vožnje. Mercedes tvrdi da to ovdje neće biti slučaj, te je sa ovom tehnologijom, gdje su baterije praktično potopljene u 14 litara ne-provodne tečnosti, moguće konstanto održavati njihovu temperaturu na idealnih 45 stepeni Celzijusa. Sve ovo će novom C63 AMG omogućiti ubrzanje od 0 do 100 za ispod 3.5 sekunde.

Najbolje od svega je to što je ova kompletna tehnologija modularna i od sada, pa nadalje će se koristiti u svim modelima sa značom AMG. Identična postavka baterije i elektromotora će takođe biti uparena i s dobro poznatim 4.0 V8 agregatom, a prvi automobil koji će tu postavku dobiti je nadolazeći modernizovani model četvorovratnog GT-a, i nosiće oznaku GT73 AMG, te nakon njega slijedi S73 AMG.

Ukupna izlazna snaga modela 73 AMG je najavljena da će da bude impozantnija od 815 „konja“ uz više od 1.000 njutnmetara najvišeg obrtnog momenta i uz ubrzanje do stotke za manje od 3 sekunde.

Što se tiče izgleda modela C63 AMG, za sada možemo samo da nagađamo, ali je sigurno da će dobiti masku hladanjaka u stilu AMG-a sa vertikalnim „rebrima“, agresivnije branike i proširene prednje blatobrane.

Srećom ne moramo maštati o tom izgledu, te se ekipa YouTube kanala RemoveBeforeRace, koja nam je dozvolila korišćenje njihovih fotografija, potrudila da napravi impresivne rendere kako limuzine tako i karavana. Njihov video i intervju sa inžinjerima iz AMG-a možete pogledati na linku ispod.

Mercedes je ujedno najavio i potpuno električne performantne automobile, koji su navodno već sada spremni za masovnu proizvodnju, ali osim toga nije objavljeno više detalja i informacija.

Takođe je potvrđeno da C klasa neće posedovati kupe ili kabrio verziju, ali se može očekivati model poput nekadašnjeg CLK koji će biti postavljen između sadašnjih kupea iz C i E klase, što nam takođe govori da u narednoj generaciji neće više biti ni većeg kupea iz E klase.

Automobilska javnost je bila razočarana kada je načula da V8 više neće pokretati C klasu, ali se srećom Mercedes potrudio da ljubitelji čak i zaborave na osam cilindara.

Sa svim inovacijama i brojkama koje će C63 krasiti, slobodno možemo reći da ovaj automobil gubi samo onaj karakterističan prirodni zvuk, a dobija na svim drugim poljima. Kupci će moći da biraju između tradicionalnog „sirovog“ BMW-a M3 koji dolazi „u vidu“ šest cilindara i ručnog mjenjača kao opcionala i Mercedesa C63 AMG-a sa „vanzemaljskom“ tehnologijom budućnosti, a širok izbor nikada nije loša stvar.

Datum predstavljanja kompletnog sportiste C63 AMG za sada nije poznat, dok će GT73 AMG biti predstavljen „ubrzo“.

Enes Eki Alković

(7674)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Motor od dva litra za C63 AMG? Bravo !!!

Krčedin

Slabo me interesuje sus.
Samo EV je zanimljiv,
bilo kao BEV, bilo kao PHEV.

srdjan

Plagijat mazde 6