1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Kanađanin poseduje kopije 24 automobila iz serijala „Fast & Furious“
Kanađanin poseduje kopije 24 automobila iz serijala „Fast & Furious“
1

Kanađanin poseduje kopije 24 automobila iz serijala „Fast & Furious“

827
1
Podelite sa prijateljima:

Iako su često kritikovani za nerealne akcione scene, nema sumnje da je serijal filmova „Fast and Furious“ ostavio veliki trag u automobilskoj i filmskoj industriji. Do sada je u bioskopima emitovano osam delova, onaj deveti stiže naredne godine, a u planu su još dva pre nego što saga bude kompletirana. Svaki od njih se fokusirao na fantastične automobile s mnoštvom modifikacija, pa nije bilo retkost da njihove kopije često vidimo u oglasimo.

To se posebno odnosi na prvih nekoliko delova gde su se pojavljivali relativno jeftini četvorotočkaši kao što su Honda Civic, Mitsubishi Eclipse, Acura Integra, Volkswagen Jetta i slični.

Ali rekord po broju automobila u ličnom vlaništvo, a koji su ništa drugo do kopija vozila iz serijala, definitivno drži Kanađanim Horhe Akosta koji živi u Edmontonu. Njegova kolekcija trenutno broji 24 primerka, uz još 11 koji su trenutno u procesu modifikovanja, kako bi izgledali kao na malim ekranima.

Akosta kaže da počeo da sačinjava kolekciju pre samo tri godine, a njegov omiljeni automobil je bio zeleni Mitsubishi Eclipse iz 1995. godine koji je Pol Voker vozio. Od tada je kolekcija samo rasla do te mere da je Kanađanin bio primoran da kupi poveći hangar izvan grada i na toj lokaciji parkira svoje ljubimce.

Posebno hvali svoju suprugu koja mu je dozvolila da se bavi hobijem, ali spominje da čak i ona ima svoje granice i da nije siguran da će mu dozvolili da nastavi sa kupovinom nakon što pređe brojku od 35 vozila.

U razgovoru s medijima, Akosta priča da je veliki broj vozila zapravo kupovao u Japanu, a zatim ih preprodavao za više novca i na taj način bio u stanju da priušti skupocenu zanimaciju koja mu donosi toliko radosti. U korist mu ide i relativno blagi kanadski zakon po pitanju uvoza klasičnih automobila, pa je potrebno da vozilo bude staro svega 15 godina pre nego što se smatra takozvanim „oldtajmerom“.

Na pitanje koliko su četvorotočkaši autentični, Akosta kaže da je njegov lični prijatelj Kreg Liberman, koji je zaposlen kao tehnički direktor filmova „Fast and Furious“ i ima potpunu kontrolu koji automobili će se pojavljivati na malim ekranima. To je omogućilo Akosti šansu da poseduje tehničku dokumentaciju i da priredi identičnu kopiju, ali istovremeno priznaje da nekada ne želi da se odluči za određenu modifikaciju ako mu se ne dopada.

Primera radi, model Mitsubishi Lancer Evolution iz trećeg dela je u filmu bio prerađen na pogon na zadnje točkove radi lakšeg driftovanja dok je Akosta zadržao pogon na sva četiri točka. Vin Dizel je kroz serijal vozio crni Dodge Charger iz 1970. godine, ali je Kanađanin odlučio da za bazu iskoristi primerak koji je dve godine mlađi, pošto mu se dizajnerski stil više sviđa.

Slična situacija je i sa mehanikom. Primera radi, Akosta kaže da nije želeo da detaljno modifikuje Hondu Civic ili Volkswagen Jettu, sa izuzetnom stilskih promena, pošto je reč o relativno jeftinim automobilima gde je baza za mehanički tjuning izuzetno loša.

Bilo kako bilo, uživajte u priloženim fotografijama, a Akosta dodaje da će sledeći put kolekcija biti bogatija za još neke kultne modele kao što su Dodge Challenger, Volkswagen Touran, Buick Grand National, Honda S2000 i Ford Gran Torino.

AutoRepublika

(827)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Secam se kad je izasao 1. deo, bio sam jos u srednjoj skoli … ni jedan Mitsubishi Eclipse 2. generacije nije bio u prodaji u gradu, svi su ih kupovali i pravili kopije Fast & Furious. Honda Civic sa 2 vrata i Acura Integra te generacije isto. Secam se da sam tad bas zeleo Eclipse turbo, ali nije bio ni jedan u gradu … na kraju sam zavrsio sa novim Mustangom. 🙂