1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Kako su i da li su „NCAP iskušenja“ prevazišli prošle nedelje testirani modeli?
Kako su i da li su „NCAP iskušenja“ prevazišli prošle nedelje testirani modeli?

Kako su i da li su „NCAP iskušenja“ prevazišli prošle nedelje testirani modeli?

449
3
Podelite sa prijateljima:

Odmah da kažemo da na tržištima Evrope, Amerike i Australije više ne postoje u prodaji modeli automobila koji bi se usudili da ponude mizeran nivo bezbednosnih vrlina. Stoga, lokalni komiteti globalne organizacije NCAP, kao što je kod nas na Starom kontinentu na primer znan Euro NCAP, postepeno menjaju i čine strožim kriterijume i testne programe. Međutim organizacija Global NCAP, koja pokriva teritoriju i zemalja u razvoju, i dalje mora da testira vozila na tradicionalan način.

To između ostalog podrazumeva udarac u nepokretnu prepreku pri brzini od 64 km/h i koliziju s barijerom u kojoj je stepen preklapanja udarne (na vozilu) i udarene površine (na prepreci) 40%. I opet, postoje modeli koji ove rutinske procedure prolaze očajno. Poslednji primer među njima je kineski pikap kamionet namenjen afričkom tržištu Great Wall Steed 5. Kako je prošao konkretan kamionet, možete pogledati na prvom priloženom video klipu.

U pitanju je prilagođena verzija pikapa Wingle 5, koji se inače prodaje i na ruskom tržištu. Zanimljivo je da su prapočeci razvoja kineskog pikapa vezani za prvu generaciju japanskog Isuzua D-Max koja se pojavila na tržištu još 2002. godine.

Kao što je i uobičajeno, za potrebe sprovođenja testa sudara, pikap kamionet je kupljen u bazičnoj verziji, a ona na žalost ne nudi čak ni vazdušne jastuke, zatezače bezbednosnih pojaseva, pa čak ni priključke Isofix za dečija sedišta postavljena na zadnjoj klupi. Na to dodajte i arhaični dizajn karoserije i shvatate da nije ni čudo što ovaj primerak Great Walla nije zaradio niti jednu zvezdicu za pasivnu bezbednost putnika na prednjim sedištima.

Analiza stepena opterećenja s kojim se suočavaju pojedini segmenti testnih lutaka je ukazala na to da vozač ne bi imao apsolutno nikakve šanse da preživi. U slučaju sudara, stradale bi mu obe noge, dok bi i trup bio ozbiljno ugrožen. Najvažnije od svega je da bi, u neizbežnom kontaktu s volanom stradala i glava vozača. Global NCAP je sugerisao da je verovatno da uz mogućnost takve šetnje obruča upravljača, ni vazdušni jastuk ne bi doneo nekakvu korist. Da ga kojim slučajem ima, naravno.

Da podsetimo da smo nedavno imali još jedan primer ili je možda bolje reći ceo niz primera s užasnim ocenama na testovima ovog tipa, gde se posebno po lošem istakao minijaturni SUV Maruti Suzuki S-Presso, koji je takođe uspeo da zaradi nula zvezdica. Mališan je pre godinu dana debitovao u Indiji. Ko nije raspoložen da pogleda vest klikom na priloženi link, samo da napomenemo da je taj krosover posedovao efektivan vazdušni jastuk za vozača, ali se u ostalim oblastima pokazao izrazito loše.

Međutim, da ne budemo baksuzi, ima i lepših primera i priča koje popravljaju raspoloženje, a isto tako stižu iz organizacije Global NCAP. Na primer, Mahindra Thar koja poseduje odlične predispozicije za vožnju po lošim terenima zbog konfiguracije „školjka na šasiji“, je zaradila četiri zvezdice i poseduje dva vazdušna jastuka. Možda to nama koji smo navikli na osam ili čak i više vazdušnih jastuka deluje smešno, ali treba naglasiti da je indijski model četiri puta jeftiniji od Jeepa Wranglera, na koji inače neodoljivo podseća.

Nažalost, posle tužne priče o kineskom pikap kamionetu, i sumorne dve zvezdice koje su zaradili krosoveri Renault Kwid i kineski Haval H1 „zvuče“ kao Pamela Anderson u ženskoj rvačkoj reprezentaciji Demokratske Republike Nemačke.

AutoRepublika

(449)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Uz ove neke aktulne tržišne modele jedino da se pomoliš dragome Bogu ( pre nego u njih udješ ) da u njima nezgodu ne doživiš.

BB

A koliko zvijedica prebroji putnik koji se nalazi u autu? Mislim da preproji sve zvijezde… Interesuje me statistika od prije (recimo) 15 godina na Evropskim putevima i sad, da li su NCAP zvjezdice doprinijele smanjenju smrtnosti na putevima (ili pokraj puteva)? Sad imamo bezbijednije automobile, razne pasivne i aktivne sisteme, ali imamo i veći broj kamera i radara. Međutim, s druge strane medalje imamo jače motore, procentualno više moćnijih vozila (ili se meni bar čini da je svaki drugi auto „džip“ od preko 250 ks), veće samopouzdanje da će auto da reaguje i da riješi kriznu situaciju tako da ponašanje… Pročitaj više »

Laki

Kaže jedna mudrost povjerenje je dobro a kontrola jos bolja !!!