1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Vožnja „na leru“ je posebno glupa ideja tokom zime
Vožnja „na leru“ je posebno glupa ideja tokom zime
7

Vožnja „na leru“ je posebno glupa ideja tokom zime

6.62K
7
Podelite sa prijateljima:

Nije redak običaj da vozači na našim prostorima pokušavaju da ušparaju koji decilitar goriva tako što će voziti na leru. Međutim, ove navike ne daju željene rezultate tokom toplijih meseci u godini, što je lepo objašnjeno u ovom članku obogaćenom i video klipom, dok su zimi čak i opasne.

Cenimo da je u našim krajevima ručni menjač još uvek češća alternativa za menjačku kutiju. Zato ćemo se ovim najjedenostavnijim tipom menjača odmah i pozabaviti, mada isto važi i za automatski menjač. Kada je ručica menjača u neutralnom položaju, obrtni moment se ne prenosi na pogonske točkove, a automobil može po inerciji da jedri. Na taj način se zaista može uštedeti nešto goriva, ali muke koje vas mogu snaći su značajno veće.

Pregrevanje kočnica

Jedrenje donosi novi teret kočnom sistemu, posebno tokom dugometražnih spustova niz strmine. Problem se dodatno usložnjava ukoliko je automobil maksimalno opterećen teretom. U takvim situacijama nije nemoguće da dođe do pregrevanja kočnica i sledstvenog gubitka njihove zaustavne moći. Pregrevanje kao posledica preteranog oslanjanja na kočnice nije isključeno ni tokom zime, odnosno pri veoma niskim temperaturama vazduha. Na taj način dolazi do produžavanja zaustavnog puta vozila, uz sve moguće znane posledice.

Sankanje

Ukoliko podvozje automobila dotakne neočišćene snežne naslage na putu ili naleti na deonicu s ledom na kolovozu, što nije redak slučaj na zimskim drumovima, otklizavanje vozila može biti prirodan epilog. Istovremeno, lišeni smo pomoći elektronskih sistema stabilizacije vozila, posebno ako se krećemo malim brzinama. Ako je vozač ostavio menjač u neutralnoj poziciji, on je sebi uskratio mogućnost da se iz neprijatnog klizanja izvuče korišćenjem snage agregata. Dok se setimo i uopšte stignemo da „ubacimo u brzinu“, može biti kasno jer su u takvim situacijama i sekunde duge. Zamislite tu tragediju da se tako nešto dogodi u trenucima kada vam u susret dolazi šleper…

Gubitak kontrole

Vožnja kroz krivine u okolnostima u kojim niti delić obrtnog momenta ne dobacuje do pogonskih točkova ume biti strahotna. Mogućnost vozila da u takvim okolnostima prati liniju zadatu preko upravljačkog sistema od strane vozača jeste ugrožena, posebno u zimskim uslovima. Sila inercije može nadvladati nad silom prijanjanja točkova za put. Još ako u tim trenucima točkovi dođu u dodir s poledicom, ili ledom daleko bilo, gubitak kontrole nad vozilom je skoro zagarantovan. U takvim okolnostima je važno što pre da se prebaci snaga na pogonske točkove kako bi se balans povratio što pre.

AutoRepublika

(6620)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Zar je moguće tokom kretanja/vožnje automatski menjač ubaciti u N ?

Djordje Pesic

Ne bi pokusavao to da radim 😀 . Secam se „aftermarket“ nalepnica iz starih gsp buseva, sto im se automatski menjac kontrolise preko D N R dugmica kod volana na kojima pise: „prebaciti iz D u R samo kada stoji!!!“ 😀

Izmenjeno 3 godine pre od strane Djordje Pesic
Vetar

Naravno da je moguce. Prilikom kretanja uvek imas opciju iz D da prebacis u N ili S. (S u slucaju da ga vozilo poseduje)

Zoca

Na tiptronic-u je moguce (Aisin).Na Jeepu koji je imao takodje Aisin isto je izvodljivo.Ali to je pogubno za bilo koji automatik,znam da nije preporucljivo(a moguce je) prebacivati u neutral ni prilikom kretanja sa ugasenim motorom tako da je slepanje nemoguca misija za ta vozila.

moron

Baš zato sam i bio začudjen, jer znam da vozila sa AT ne smeju da se šlepaju (osim da im digneš pogonske točkove).

Balkanboj

Može u N, jednom sam se slučajno zejabao misleći da je u sport modu i hteo da promenim brzinu ručno…

Što se slepanja tiče, ovaj moj se zaključa sam čim se ugasi motor osim ako prethodno ne ubacim menjač u N pa ugasim motor i ostavim ključ u kontaktu. Ima opcija na svakom menjaču da se ručno odbravi i izbaci iz brzine u slučaju da je potreban šlep i vuča auta (opisano u uputstvu za upotrebu koje niko ne čita).

Laki

Ima par novih modela gase u „D“ polozaju na autoputu kad skines nogu sa gasa a poceo je „ZF“sa ovom „vjestinom“!